Prim-ministrul Dorin Recean cheamă fermierii la negocieri și discuții în interesele tuturor cetățenilor. Asta după ce producătorii agricoli au anunțat proteste masive, fiind indignați de faptul că guvernarea nu le acordă sprijinul necesar, iar fermierii sunt pe cale de a falimenta.

Guvernul reprezintă interesele tuturor cetățenilor. Și ale consumatorilor care plătesc prețul produselor alimentare, și ale fermierilor care primesc returnări de TVA (433 de milioane de lei doar în 2023), dar și ale gospodăriilor mici țărănești, ale afacerilor de familie și ale companiilor agricole mici, care la fel pot și trebuie să beneficieze de subvenții. Negocierea unui echilibru între interesele tuturor cetățenilor este un proces complex, iar capacitatea de a discuta și de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”, susține Dorin Recean.

De asemenea, șeful Executivului dă asigurări că volumul de subvenții pentru agricultori va crește, îndeosebi după revizuirea bugetului.

An de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova. În 2023, fondul de subvenționare este de 1,6 miliarde de lei. Acești bani se acordă pentru proiecte de dezvoltare, eficiență energetică, investiții în echipamente. Și la rectificarea bugetară din vara curentă acest fond e printre beneficiarii unor creșteri”, a mai spus Dorin Recean.

Amintim, că fermierii au anunțat recent că vor ieși la proteste masive în toată țara, aducând și tehnica agricolă în centrul capitalei. Asta deoarece oamenii spun că nu mai au cu ce–și întreține terenurile agricole și riscă să piardă producția agricolă. Situația fermierilor s-a înrăutățit și după ce Ucraina a decis să majoreze cota de export a cerealelor în spațiul Vestic, punând în dificultate producătorii locali, care au o putere mai mică de concurare. De asemenea, producătorii agricoli din R. Moldova au înregistrat și pierderi financiare masive datorate creșterilor enorme a prețurilor la combustibili, precum și a materialelor semincere și a echipamentelor tehnice.

Deschide și  Agricultorii anunță proteste în toate raioanele R. Moldova pe 7 iunie: Nu mai putem răbda. Cuțitul a ajuns la os