Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că toți aliații din blocul militar Nord-Atlantic susțin pe deplin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În acest sens, înaltul demnitar a avut astăzi, 6 iunie, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova, Nicu Popescu.

Mircea Geoană a spus că Alianța a ridicat nivelul cooperării cu R. Moldova, pe fundalul invaziei brutale a Rusiei în Ucraina.

Războiul din Ucraina a creat reverberații profunde pentru securitatea noastră comună. Rusia continuă să folosească tactici de război hibrid, recurgând la presiune socială și economică, șantaj energetic și încercare de destabilizare a democrațiilor noastre. NATO va continua să ajute printr-un nou pachet de securitate, pentru o capacitate sporită de apărare, astfel încât să fie modernizată și dezvoltată instituția de apărare a Republicii Moldova în ceea ce privește: securitatea cibernetică, comunicarea strategică, antrenamentul și educația. Aliații NATO susțin pe deplin integrarea europeană a R. Moldova, iar cooperarea noastră vă va ajuta să implementați reformele ca să deveniți membri ai UE. Viitorul R Moldova este în familia democrațiilor europene”, a declarat Mircea Geoană.  

De asemenea, înaltul oficial a apreciat înalt modul de organizare și găzduire a celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, desfășurat în R. Moldova la 1 iunie.

Sunteți ferm determinați ca să mergeți spre un viitor European. Am văzut cum ați găzduit cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, iar NATO a ajutat ca să fie securizat spațiul aerian. Apreciem contribuția Republicii Moldova în Kosovo, pentru a asigura stabilitate în regiune, ținând cont de timpurile grele în care trăim. Noi continuăm cooperarea pe deplin, respectând neutralitatea constituțională a voastră”, a mai spus Mircea Geoană.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe a mulțumit pentru aprecieri și pentru suportul acordat de către aliații Nord-Atlantici.

Mă bucur să mă aflu aici, în Cartierul general al NATO. Obiectivul nostru este să ancorăm R. Moldova în spațiul European. NATO, pe parcursul ultimilor 30 și ceva de ani, întotdeauna a sprijinit democrația în R. Moldova, procesul de reforme, calmul și stabilitatea țării noastre. Pentru noi, acest lucru este foarte important și îl apreciem. Pentru țara noastră, mai mult ca niciodată, este important să consolidăm parteneriatele și prieteniile. În contextul agresiunii brutale a Rusiei în Ucraina, este important ca Moldova să nu fie singură, ci să fortifice parteneriatele și cooperarea cu organizațiile și statele, care sprijină libertatea și democrația în Moldova. NATO este un partener foarte important, care a contribuit la menținerea păcii și stabilității”, a menționat Nicu Popescu.

Amintim că Nicu Popescu întreprinde în perioada 6-7iunie o vizită de lucru la Bruxelles, unde urmează să aibă întrevederi cu mai mulți oficiali europeni.