Agramatismul juridic la „Renaștere”. Guvernul propune aviz negativ pentru un proiect de lege, elaborat de transfugii Nesterovschi și Lozovan

Guvernul urmează să dea aviz negativ proiectului de lege elaborat de deputații transfugi Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care propun revenirea la sintagma „limba moldovenească” în legislația națională. Proiectul de hotărâre este inclus pe ordinea de zi a ședinței Executivului din 7 iunie.
Proiectul legii elaborat de foștii socialiști are, în principal, ca obiect modificarea actelor normative adoptate de Parlament, în sensul reformulării sintagmei „limba română” cu sintagma „limba moldovenească”, sintagmei „istoria românilor” cu sintagma „istoria Moldovei”, precum și înlocuirea denumirii sărbătoarei „Ziua Limbii Române” cu „Limba Noastră”.
În avizul elaborat, autoritățile atrag atenția asupra faptului că acest proiect contravine prevederilor Constituției, astfel nu poate fi susținut.
„Se observă că autorii proiectului de lege nu au ținut cont de prevederile Hotărârii Curții Constituționale nr. 36/2013, ignorându-se constatările expuse, privind principiile statului de drept și supremației Constituției Republicii Moldova”, se arată în aviz.
Totodată, Executivul atrage atenția asupra faptului că cei doi deputați nu au precizat/indicat mijloacele financiare pentru acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare, așa cum prevede legislația.
„Având în vedere cele menționate, Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative”, se arată în avizul Executivului.
Amintim că la data de 16 martie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea privind implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale, prin care au fost operate modificări potrivit cărora, în textul actelor normative adoptate de Parlament: cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română”, la forma gramaticală corespunzătoare; cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română”, la forma gramaticală corespunzătoare”.