R.Moldova va avansa pe calea integrării europene cu „viteză maximă” și nu va renunța la regiunea transnistreană, declară ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremierul Nicu Popescu. În același timp, Popescu a ținut să precizeze că parcursul european nu se află într-o relație dependentă de reglementarea transnistreană, menționând că subscrie la opinia făcută publică de către Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, care a declarat că R.Moldova ar putea urma exemplul Ciprului, care astăzi este membră a UE având un conflict teritorial.

Subscriu celor spuse de Borrell. Pentru mine nu a fost o surpriză pentru că anterior în privat această opinie a fost comunicată de către partenerii noștri europeni. Acum această opinie a UE a fost făcută publică. Este o poziție care avantajează și favorizează parcursul nostru european”, a declarat Popescu pentru PRO TV Chișinău.

Vicepremierul a specificat că integrarea europeană, aderarea la UE este un proces care avansează rapid și acesta nu poate fi trenat de reglementarea transnistreană.


Dacă cetățenii noștri din Transnistria sunt gata să adere cu noi la UE în același timp e foarte bine. Dacă ei nu sunt gata deocamdată, ei vor fi totdeauna bineveniți în reintegrarea țării noastre și integrarea în UE”, a precizat Popescu, subliniind că autoritățile de la Chișinău nu renunță la regiunea transnistreană.

Nu se renunță (la Transnistria, n.a.), dar calendarul aderării nu este pus la cheremul calendarului reintegrării. Noi mergem înainte cu viteză maximă spre UE. La Transnistria nu se renunță și treptat cu cât mai prosperi, puternici devenim, sperăm să reintegrăm țara noastră prin metode pașnice”, a explicat Popescu.

Pe 1 iunie, în deschiderea Summitului Comunității Politice Europene, Josep Borrell a declarat că Republica Moldova decide în mod independent în privința regiunii transnistrene, aducând drept exemplu aderarea Ciprului la UE.

Transnistria nu e o problemă pentru procesul de integrare a Republica Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Vecinătate.