Situația din R.Moldova, consecințele războiului din Ucraina, precum și reformele democratice desfășurate de autorităților de la Chișinău au constituit reperele discursului deputatei Marcela Adam, care a reprezentat R.Moldova la Conferința Președinților Regionalei Europa din cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei  (APF). Evenimentul s-a desfășurat în perioada 1 – 2 iunie, la Paris.

Tragedia care se desfășoară în Ucraina a bulversat întreaga ordine internațională. Invazia Ucrainei de către Rusia are repercusiuni grave asupra lumii întregi. În același timp, nivelul propagandei rusești a atins apogeul în Republica Moldova. Ne confruntăm cu încercări directe și hibride de a destabiliza procesul de reformă și de a submina democrația”, a menționat deputata Marcela Adam.

De asemenea, deputata Marcela Adam a accentuat eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău pentru a înregistra progrese în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Pe 21 mai, în cadrul Adunării „Moldova Europeană”, peste 80.000 de cetățeni s-au adunat în centrul capitalei, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, iar alți cetățeni moldoveni din diaspora s-au adunat în peste 50 de orașe în întreaga lume și au scandat cu o singură voce că Moldova este Europa, că suntem europeni și că viitorul nostru este în familia europeană. Astăzi, Republica Moldova s-a angajat într-un proces ambițios de reforme, care vizează sectorul politic, juridic și instituțional”, a adăugat deputata Marcela Adam.

Agenda Conferinței Președinților Regionalei Europa din cadrul APF a inclus și discuții despre prelucrarea informațiilor în lumea francofonă și lupta împotriva informațiilor false, precum și evenimentele care vor fi organizate pe platforma APF în perioada următoare.