Construcția podului de pontoane Leova-Bumbăta, inaugurat pe 23 mai, nu s-a lăsat fără scandal. CNA a deschis o cauză penală pentru elucidarea circumstanțelor defrișării de către Primăria orașului Leova a arborilor care se aflau în raza drumului de legătură care urma să fie construit. Autoritățile locale spun însă că nu au încălcat legea și au tăiat copacii în conformitate cu o decizie a Comisiei Situații Excepționale. 

Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova

Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova

Redacția Deschide.MD l-a contactat pe primarul de Leova, Alexandru Bujorean, care a declarat că instituția pe care o conduce s-a împlicat activ în lucrări, oferind 13 hectare de pământ din proprietatea orașului pentru construcția acestui obiect important de infrastructură, dar și zeci de mii de metri cubi de lut și argilă, necesare pentru fundația drumului. 

Ulterior, primăria a fost rugată de grupul de lucru care se ocupa de construcția podului să defrișeze arborii care încurcau la construcția drumului.

CSE a emis o decizie privind defrișarea acestor arbori fără obținerea prealabilă unei autorizări de la Agenția pentru Mediu, dar a fost obligată să facă acest lucru Întreprinderea Silvică Iargara, care a refuzat, din varii motive. Atunci, lucrările au fost întrerupte pe o perioadă de circa trei săptămâni, așa că grupul de lucru ne-a rugat să ne ocupăm noi” a declarat Bujorean.

Primarul de Leova ne-a explicat că rugămintea a fost verbală și că nu are un document care să atesteze că instituția pe care o conduce a fost însărcinată cu defrișarea copacilor. Există însă decizia CSE, precum și autorizarea din partea Agenției de Mediu.

Totuși, ulterior, Inspecția pentru Protecția Mediului din Leova a sesizat Poliția locală cu privire la elucidarea circumstanțelor defrișării acestor copaci, care a transmis dosarul Centrului Național Anticorupție. Bujorean consideră că în spatele acestui dosar s-ar afla oponenți politici de-ai săi.

Aceste activități sunt acțiuni preelectorale, bănuiesc că în spatele autorilor sesizării s-ar afla concurenți electorali. Nu avem niciun dubiu că ancheta se va derula cum trebuie și nu am făcut nimic altceva decât trebuia. Copacii defrișați au rămas în lunca Prutului sub protecția Poliției de Frontieră, așa că nu poate fi învinuit nimeni din Primărie că ar fi furat lemn” a declarat Bujorean pentru Deschide.MD.

Vadim Cioric, șeful IPM Leova, consilier orășenesc și raional

Vadim Cioric, șeful IPM Leova, consilier orășenesc și raional

L-am contactat pe șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Leova, Vadim Cioric, care a declarat că sesizarea depusă nu se referă nemijlocit la respectarea legislației din mediu în timpul defrișării copacilor și transportări masei lemnoase de la fața locului. Potrivit lui, suprafața destinată defrișării a fost modificată, iar autoritatea publică locală nu a depus actele și demersurile necesare la Inspecție, așa că nu poate fi calculat cu exactitate cât lemn a fost transportat de la fața locului.

În asemenea situații se solicită prezentarea obligatorie a unor acte necesare către Inspecția pentru Protecția Mediului, precum actul fitosanitar, actul inventarierii masei lemnoase, etc. Neregulile au fost depistate în felul următor: acțiunile de tăiere s-au desfășurat fără a fi depus demersul și actele necesare, precum și fără a fi depusă cererea față de Inspectorat, iar masa lemnoasă a fost transportată fără a fi stivuită conform normelor. Demersul din partea autorității publice locale a fost primit ulterior, iar volumul masei lemnoase transportate de la fața locului până în luna august 2022 a putut fi calculat doar în baza rădăcinilor și cioatelor depistate la fața locului. Multe rădăcini au fost însă smulse și cioate aruncate peste tot, așa că nu poate fi calculat cu certitudine volumul masei lemnoase evacuate” a declarat Cioric pentru Deschide.MD.

Astfel, șeful IPM Leova spune că instituția pe care o conduce a supravegheat ca să fie efectuate defrișările conform legislației în vigoare, care, potrivit lui, a fost ignorată și au fost efectuate transprotări de masă lemnoasă cu încălcări grosolane. Totodată, el a omis posibilitatea ca în spatele sesizării să se afle anumite interese politice.

Vadim Cioric este, însă, fost oponent electoral al lui Alexandru Bujorean. La alegerile locale din 2019, el a candidat la funcția de primar pe listele Partidului Democrat. Deși a pierdut în acel scrutin, el, totuși, a obținut atât fotoliul de consilier orășenesc, cât și de consilier raional. 

Totodată, în 2022, Vadim Cioric a fost subiectul unei sesizări la Autoritatea Națională de Integritate cu privire la pretinsa încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese.

Se solicită inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Cioric Vadim datorită faptului că, din postura de conducător al unui serviciu desconcentrat al Guvernului RM (totodată consilier orășenesc Leova și consilier raional Leova, abilitat cu funcții de control), aplică amenzi, efectuează controale în privința APL de ambele niveluri și în repetate rânduri se expune în cadrul ședințelor consiliului nu doar în calitate de consilier orășenesc, dar și în calitate de conducător IMP Leova” este scris în documentul ANI.

Autoritatea a respins sesizarea depusă pe numele lui Cioric. L-am contactat din nou pe primarul de Leova, Alexandru Bujorean, pentru a-l întreba dacă șeful IPM este persoana despre care acesta declara anterior că ar fi lansat această sesizare cu scopuri electorale.

Sunt mai mulți oficiali locali care s-ar afla în spate și da, domnul Cioric este unul dintre ei. Într-adevăr, am fost oponenți la alegerile din 2019, dumnealui probabil este frustrat de rezultatul obținut atunci. Vreau să cred că autoritățile centrale nu sunt implicate” a declarat Bujorean.