Deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, alături de candidatul acestora din primul tur al alegerilor bașcanului Găgăuziei, Victor Petrov, au plecat în această dimineață în Israel. Potrivit surselor Deschide.MD, cei trei, care la data de 16 mai și-au exprimat dezacordul față de acțiunile CNA și Procuraturii Anticorupție în dosarul pornit pentru coruperea de către Partidul „ȘOR” a alegătorilor în cadrul scrutinului din Găgăuzia, ar urma să se întâlnească cu politicianul fugar Ilan Șor. 

Conform surselor noastre, Petrov a plecat în această dimineață din Comrat spre Chișinău. Ajuns pe Aeroportul Internațional Chișinău, acesta a fost întâmpinat de Bolea și Suhodolschi, după care toți trei au mers pentru a trece controlul de pașapoarte. În jurul orei 11:00, avionul a decolat de pe AIC spre Israel, cu escala la Istanbul.

Este de menționat că biletele de avion pentru cei trei au fost procurate din Tel Aviv.

Amintim că în cadrul alegerilor bașcanului, socialiștii Bolea și Suhodolschi, contrar deciziei Consiliului republican al PSRM, care a decis susținerea în scrutin a lui Grigori Uzun, l-au susținut pe Petrov și au făcut parte din staff-ul electoral al acestuia. În urma scrutinului, Victor Petrov s-a clasat pe locul III.

Victor Petrov

Victor Petrov

Marți, 16 mai, când la sediul Consiliului Electoral Central al Găgăuziei au avut loc percheziții în cadrul unui dosar penal pornit pentru coruperea alegătorilor de către Partidul „ȘOR”, Victor Petrov, alături de alte persoane, au protestat împotriva „imixtiunii Chișinăului în procesele electorale din Găgăuzia” și a susținut rezultatele alegerilor câștigate de reprezentantului Partidului „ȘOR”, Eugenia Guțul.

Mai mult, în cadrul ședinței nocturne a Adunării Populare din Găgăuzia (organ legislativ local al autonomiei), anume Petrov a fost cel care a propus colegilor din APG să recunoască rezultatele alegerilor, chiar dacă acestea nu au fost validate de Curtea de Apel de la Comrat.

Deputatul Partidului „ȘOR” Vadim Fotescu și deputatul PSRM Alexandr Suhodolschi, la Comrat

Deputatul Partidului „ȘOR” Vadim Fotescu și deputatul PSRM Alexandr Suhodolschi, la Comrat

Și deputatul PSRM Alexandr Suhodolschi a participat la protestele din Comrat din 16 mai, alături de reprezentanții Partidului „ȘOR”, printre care și deputatul Vadim Fotescu. În fața mulțimii, acesta a îndemnat găgăuzii să opună rezistență Chișinăului. La fel, acesta a declarat că Găgăuzia trebuie „să-și arate forța”.

Ce ține de Vasile Bolea, după perchezițiile din Comrat, acesta a declarat că părăsește Grupul de lucru parlamentar privind Găgăuzia, creat în Legislativul de la Chișinău, pentru că autoritățile centrale nu respectă voința poporului găgăuz.

Încrederea între noi a fost subminată de autoritățile centrale. Nu va exista un dialog”, a spus acesta.

De menționat că, anterior, în spațiul public a apărut informația, precum că socialiștii Bolea și Suhodolschi ar urma să părăsească PSRM după alegerile bașcanului și să se alăture „Mișcării pentru popor”, susținută de Ilan Șor, așa cum au procedat anterior alți doi socialiști transfugi – Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan.

Am încercat să luăm legătura cu deputatul Vasile Bolea pentru a obține mai multe detalii privind scopul vizitei acestuia în Israel, însă acesta avea telefonul închis.

Precizăm că Victor Petrov a propus astăzi organizarea la data de 27 mai a adunării aleșilor găgăuzi de toate nivelurile la care ar urma să fie adoptată o decizie privind măsurile de răspuns la „acțiunile” Chișinăului.

Anterior, oamenii legii au pornit o cauză penală pe numele mai multor reprezentanți ai Partidului „ȘOR”, bănuiți de coruperea alegătorilor din Găgăuzia în cadrul alegerilor bașcanului. Totodată, precizează autoritățile, există informații, precum că printre cei care au votat-o pe Eugenia Guțul în cadrul scrutinului sunt persoane decedate, dar și cele care nu se aflau în R.Moldova în ziua votării.

Victor Petrov și Alexandr Suhodolschi

Victor Petrov și Alexandr Suhodolschi

Victor Petrov

Victor Petrov

Vasile Bolea

Vasile Bolea

Vasile Bolea

Vasile Bolea