În jur de 350 de militari ai Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) au participat recent la exerciții militare cu tragere în transnistria. În paralel, ostașii unității militare motorizate a pretinsului minister de interne transnistrean au realizat pregătiri tactice pentru depășirea obstacolelor acvatice.

În cadrul exercițiilor militare ale GOTR, unitățile de infanterie motorizată au tras din arme de calibru mic asupra țintelor în mișcare.

Pe poligonul, care aparține Grupului Operativ al Trupelor Ruse din transnistria, s-au desfășurat antrenamente cu trageri cu participarea unității de infanterie, transmite serviciul de presă al Districtului Militar Vest al Ministerului Apărării.

În cadrul aplicațiilor au participat aproximativ 350 de infanteriști.

Înainte de exercițiile, propriu-zise, militarii ruși au efectuat exercițiile de pregătire pentru luptă: schimbarea poziției de tragere, au învățat bazele și regulile de tragere, au dat normativele de dezasamblare și asamblare a AK-47, aruncare de grenade.

În cadrul exercițiului de tragere, militarii au țintit obiective care apar și dispar, care se mișcă, schimbându-și poziția de tragere și au aruncat mulaje de grenade.

Concomitent, aplicații militare a realizat și unitatea militară motorizată aparținând pretinsului minister de interne de la Tiraspol. Unitatea militară a depășit obstacole acvatice. Exercițiul a fost realizat pe unul din lacurile regiunii, cu participarea unităților speciale motorizate, scrie Novosti PMR. 

„Antrenamentele se desfășoară în diferite perioade ale anului având diferite sarcini. Aceste lucru se face pentru ca militarii să-și testeze capacitățile în diferite condiții meteo. Scopul acestui antrenament este să-i învățăm pe militari să forțeze obstacolele acvatice de orice tip”, a declarat comandantul unității Denis Gheorghiță.

Depășirea obstacolelor acvatice au fost realizate prin înot, cu ajutorul plutelor și a frânghiei. Militarii au trecut un râu cu un echipament special, apoi au traversat râul cu ajutorul plutelor. Ostașii se deplasau vertical păstrând posibilitatea de tragere.  

Amintim că, în august 2016, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a catalogat exercițiile militare din Transnistria cu implicarea GOTR drept „sfidătoare și inadmisibile”.

„Luând act de scopul declarat al aplicaţiilor militare în cauză, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene consideră că astfel de acţiuni, în care sunt implicate forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi subdiviziuni militare şi paramilitare ale unei entităţi pseudostatale nerecunoscute de nimeni, ca fiind sfidătoare şi inadmisibile. Judecând după declaraţiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciţii militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfăşurat, inclusiv forţarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivocuri că scopul real al acestora este altul decât cel declarat”, se arată în declarația diplomației de la Chișinău.

Autoritățile de la Chișinău susțin că aplicaţiile militare sunt organizate fără o informare şi coordonare cuvenită și ar reprezenta „o demonstraţie de forţă şi o sfidare la adresa mecanismelor de negociere şi pacificare”.