Cabinetul de Miniștri a votat legea cu privire la Guvern, care constă în reformarea autorităților centrale. Reforma Guvernului va aduce cu ea fuziunea a circa 40 de instituții, iar altele circa 25 vor fi lichidate sau reorganizate. Documentul cu privire la reforma Guvernului a fost introdus pe ordinea de zi pe ultima sută de metri.

------------ Amintim că Reporterii Deschide.MD au obținut anterior proiectul viitoarei organigrame a Guvernului reformat. Potrivit premierului Pavel Filip, noua lege a Guvernului trimisă în Parlament în cel mai scurt timp.

Articolul documentului prevede ca structura Guvernului să fie compusă din următoarele persoane: Prim-ministru; prim-viceprim-ministru; viceprim-miniștru; miniștru; alți membri stabiliți prin lege organică. Persoanele stabilite devin membri ai Guvernului de drept, în baza funcției deținute, conform legii organice aplicabile.

Prim-ministrul a spus că aprobarea reformării Guvernului arată voința Executivului de a îndeplini angajamentele asumate în fața cetățenilor și a partenerilor externi. De asemenea, Pavel Filip a menționat că speră că noile reglementări vor fi susținute de toți deputații majorității parlamentare și vor fi aplicate în termenii stabiliți, potrivit unui comunicat al Guvernului.

 „Din start vreau să vă spun că nu este vorba de schimbarea numărului de ministere sau agenţii, aşa cum se încearcă să se vină cu o abordare foarte simplă în societate de către unele forţe politice sau unii critici. Important este că acest proiect de lege ne deschide oportunitatea să fortificăm instituţiile statului, în primul rând ministerele”, a declarat Pavel Filip.

Proiectul prevede consolidarea responsabilităților autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, este asigurată o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative. Urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate.

De asemenea, documentul asigură o expunere clară a funcțiilor, împuternicirilor și domeniile de activitate ale Guvernului și asigură o reglementare detaliată a exercitării interimatului funcției de Prim-ministru, prim-viceprim-ministru, vicepri-ministru și ministru.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată. În context, Premierul a spus că după votarea legii în Parlament, în decursul unei luni va fi prezentată noua structură a Guvernului.