Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut conducerii concernului „Gazprom” să anuleze datoriile regiunii transnistrene față de Federația Rusă. Anunțul a fost făcut în urma ședinței grupului comun de lucru privind cooperarea între R.Moldova și Comisia Econimică Euroasiatică în vederea punerii în aplicare a Memorandumului de cooperare, semnat la 3 aprilie.

Întrebat de jurnaliști, șeful statului a declarat că malul drept „nu a achitat, nu achită și nu va suporta acele datorii pe care le are stânga Nistrului față de Gazprom”.

Dați să punem punct aici. Vă spun ferm, cetățenii Republicii Moldova nu vor achita consumul de gaze al transnistriei care nu au fost achitat pe parcursul ultimelor 20 sau 25 de ani, acele șase-șapte miliarde de dolari. Când vom ajunge la soluția politică – trebuie să găsim un consens. Sau, se anulează această datorie. Eu am discutat despre acest lucru cu conducerea „Gazprom” și conducerea politică a Federației Ruse. Să fie clară poziția noastră – noi nu putem achita, ceea ce nu am consumat”, a menționat Dodon.

Șeful statului a adăugat că în cadrul discuțiilor sale cu președintele concernului rus „Gazprom”, Alexei Miller, la Forumul Economic din Sankt-Petersburg, a fost ridicată problema necesității reducerii prețului de consum la gaz pentru consumatorii finali. Potrivit lui, acest lucru ar fi fost posibil începând cu anul 2018.

Evident că scandalurile diplomatice din ultimul timp nu favorizează obținerea unei astfel de înțelegeri. Dar acest lucru va fi important pentru consumatorii finali… Datoria noastră nu va crește. Noi avem consumul curent, avem un tarif pe care îl achităm, avem unele datorii curente pe care la momentul de față se achită”, a adăugat el.

----Nu este prima dată când șeful statului vine cu declarații în adresa administrației de la Tiraspol. Anterior, el a menționat: „Republica Moldova nu are viitor fără transnistria și nici transnistria nu are un viitor. Noi vom găsi o formulă, după care ambele maluri ale Nistrului vor deveni un singur stat”.

Ce ține de subiectul datoriilor la gaze, șeful statului a declarat anterior: „Ei au datorii la gaze de 7 miliarde de dolari SUA. Ei niciodată nu au achitat. Mă întreb: dacă au așa tarife mici la gaze, de ce produsele lor nu sunt competitive? Pe parcursul a 25 de ani în economia Transnistriei au fost investiți circa 15 miliarde de dolari SUA. Malul drept niciodată nu a primit așa bani. Cu așa bani, poți face din regiunea unde locuiesc 300-400 de mii de cetățeni un al doilea Dubai. Aici este problema. Sunt forțe care nu doresc apropierea noastră”.