Cei cinci diplomați ruși expulzați din Republica Moldova activau în Comisia Unificată de Control (CUC). Fără ei, activitatea CUC poate fi suspendată, a anunțat, marți, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov în cadrul unui discurs de la Universitate Baltică „Kant” din Federația Rusă.

„Guvernul a alungat brusc cinci persoane, angajați ai ambasadei noastre. Acestea sunt persoanele de bază, care activau în cadrul atașatului militar. Ei erau cei care asigurau funcționarea Comisiei Unificate de Control, care era compusă din reprezentanți ai Chișinăului, transnistriei și Federației Ruse. Ei discutau în mod regulat problemele care apăreau pe linia de contact dintre transnistria și Republica Moldova. Au hotărât să-i alunge. Această Comisie nu-și mai poate continua activitatea”, le-a declarat Serghei Lavrov studenților, citat de NovostiPmr.

În cadrul aceluiași discurs, șeful diplomației ruse a menționat că decizia Chișinăului de a declara cinci diplomați ruși persona non grata, este una inspirată din exterior, pentru a certa cele două țări, R.Moldova cu Federația Rusă.

„Când se încearcă în mod artificial să se instige la ură, noi știm, că această inițiativă nu aparține Chișinăului. Autoritățile moldovenești, individual, n-ar lua astfel de decizii. Trebuie să înțelegem cine vrea să ne certe pe noi cu vecinii noștri. În cazul Ucrainei, acestora le-a reușit să orienteze țara spre o politică antirusească”, a explicat diplomatul rus.

Serghei Lavrov a mai subliniat că, în semn de răspuns la expulzarea diplomaților ruși, Moscova ar fi trebuit să impună restricții cu privire la activitatea migranților moldoveni, care muncesc pe teritoriul Rusiei. Însă, din compasiune, președintele Vladimir Putin nu a făcut-o, transmite TASS.

Aș vrea să înțelegeți, ne este foarte greu să îndurăm tentativele de a fi umiliți în permanență. Dar, suntem un popor care știe să rabde, un popor plin de compasiune și aceste calități încă sunt valabile. Totodată, poporul nostru este mândru și e în stare să se ridice în picioare pentru binele lui”, a mai conchis ministrul rus de externe.

DESCHIDE.MD precizează că dintre cei cinci diplomați ruși expulzați, doar trei participau la Comisia Unificată de Control, și nu toți cinci așa cum menționează Serghei Lavrov. Este Vorba despre Anatolii LoșakovAleksandr Grudin și Igor Dovbnea.

Menționăm că Comisia Unificată de Control are sarcina de a monitorizai situaţia în zona de securitate şi de a adopta decizii, în bază de consens al părţilor, cu caracter preventiv, orientate spre menţinerea păcii şi a ordinii de drept în procesul de pacificare. Din aceasta fac parte reprezentanți ai Chișinăului, Federației Ruse și transnistriei. 

sssssssAmintim că Tiraspolul a sabotat, de nenumărate ori angajamentele din cadrul Comisiei Unificate de Control.  Mai mult, delegația separatistă mereu manifestă abordări provocatoare și dă dovadă de o poziţie neconstructivă.