Aproximativ 8 miliarde de lei urmează să fie recuperați de peste hotare, iar aproximativ patru miliarde lei ar putea fi recuperați în Republica Moldova, bani „furați” de la Banca de Economii din Moldova (BEM). Afirmația îi aparține președintelui Igor Dodon, după ședința Consiliului Superior de Securitate.

Dodon a declarat că a fost informat despre faptul că urmează să fie recuperate în jur de 14 miliarde și 100 milioane de lei din „frauda bancară” în care au fost implicate trei bănci, Banca de Economii din Moldova, Banca Socială și Unibank. 

„Azi am audiat raportalele Procurorului General, șefului Anticorupție și guvernatorului BNM referitor la furtul de la BEM. Sunt mai multe aspecte și implicări în această fraudă. Avem astăzi la capitolul implicare și tragere la răspundere grupul Gacikevici, Shor, Platon, Filat și Lucinschi. Am solicitat detalii referitor la fiecare persoană și toate informațiile să fie verificate suplimentar. De asemenea, am cerut să fie verificată implicarea factorilor de decizie din cadrul mai multor instituții, pe parcursul mai multor ani, și nu doar la nivel de vicepreședinte, dar și la nivel de Guvernator. Am solicitat să se verifice gradul de complicitate a altor bănci, care la câteva zile diferență de „furtul miliardului” și-au transferat banii pe conturile de la BEM. În afară de cazurile deja anchetate am solicitat să fie verificate și alte persoane. Le-am dat o listă a celor care consider că au fost implicați”, a spus președintele. 

O problemă care a fost scoasă în evidență de Dodon este că termenul limită de inițiere a procedurilor legale de recuperare a banilor de peste hotare este noiembrie 2017.

„Așteptăm raportul „Kroll II” care va fi transmis factorilor de decizie din Republica Moldova. Ce ține de recuperarea banilor, este vorba despre 14 miliarde și 100 milioane lei. Am discutat detaliat cum pot fi recuperați acești bani. Din total, în R. Moldova deja au fost restituiți un miliard de lei, iar un miliard sunt active pe care sunt puse sechestre. Valoare de piață a acestor bunuri este însă mult mai mare de trei - patru miliarde de lei. Adică în țară, acești bani pot fi recuperați. Vreau să spun că situația este mai mult sau mai puțin clară. Situația este mai dificilă peste hotarele R. Moldova. Este vorba despre 400 de milioane de dolari, adică 8 miliarde lei dacă ne referim la cursul valutar actual. Acești bani au fost transferați în alte țări și avem un termen limită ca să începem procedurile de urmărire în jurisdicțiile externe. De aceea, am cerut ca până în septembrie să începem procedura de anchetă, să acționăm în judecată pe procedură civilă. De aici, rezultă că trebuie să contractăm o companie internațională pentru a merge la băncile internaționale să facă investigațiile necesare”, a adăugat Dodon. 

----------- Amintim că președintele Igor Dodon a anunțat anterior că a cerut să fie organizat un referendum consultativ care se va axa pe patru subiecte, unul dintre acestea fiind anularea legii prin care au fost convertite în datorie publică creditele de urgență acordate în cazul celor trei bănci implicate în „furtul bancar”.

Ulterior premierul Pavel Filip a venit cu o reacție la acest subiect și anume că prevederile articolului 147 al Codului electoral stipulează expres că nu pot fi organizate referendumuri republicane și nu pot fi supuse referendumului problemele privind impozitul și bugetul. De asemenea, a adăugat că această lege și-a consumat efectul juridic și că nu mai poate fi anulată.