Președintele Igor Dodon susține că nu sunt suficiente argumentele care au stat la baza expulzării diplomaților ruși. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, organizată după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care a avut loc astăzi, 6 iunie 2017.

Igor Dodon a declarat că atât Serviciul de Informații și Securitate (SIS) cât și Ministerul de Interne (MAI) nu au informat Președinția despre acest lucru și nici pe membrii Consiliului Suprem de Securitate, ceea ce este o încălcare gravă.  

„Mi-am expus poziția față de SIS și MAI, și anume de ce nu au informat CSS și Președintele Republicii Moldova. Sunt legi care prevăd și sunt obligate ca aceste instituții să aducă la cunoștința conducerii țării astfel de decizii. Astăzi am fost informat detaliat despre premisele care au stat la baza expulzării diplomaților ruși. După audieri, pot să vă spun că nu au existat argumente suficiente pentru expulzarea diplomaților”, a declarat Președintele. 

Igor Dodon a precizat că informația prezentată referitor la activitatea celor cinci diplomați ruși este una generală, din ultimii patru - cinci ani.

„Tot ce am auzit astăzi, este ceva asemănător „povestei tăurașului alb”, (n. red trad din limba rusă „сказка про белого бычка”). Sunt situații de acum un an, doi, trei. Am cerut informații exacte. Mi s-a promis că vor fi prezentate în scris în următoarele zile. Aștept. Mi s-a creat impresia că au fost mai mult motive politice care au stat la baza expulzării. Acesta este un pas politic sau geopolitic? Rămâne să clarificăm”, a adăugat președintele. 

La final șeful statului a declarat că a cerut informații despre toți diplomații care activează în Republica Moldova. „Am cerut informații suplimentare de la SIS despre activitatea tuturor diplomaților, indiferent de unde vin, est sau vest”. 

Fiind întrebat de presă dacă există posibilitatea ca acest statut  de „persona non grata” să fie retras, Dodon a spus că nu. „Nu este o posibilitate ca să fie retras statutul de persona non-grata. Nu acest lucru a fost important pentru mine astăzi. A fost principial, ca anumiți conducătorii de instituții să conștientizeze că înainte de a face careva acțiuni trebuie să se consulte cu aparatul de stat. Termen de prescripție nu există. Să-și asume responsabilitățile”.

------- Amintim că la 29 mai 2017, cinci diplomați ruși au fost declarați persona non grata. Ulterior Președintele moldovean, Igor Dodon, a reacționat la decretarea a cinci diplomați ruși drept persona non grata. Preşedintele a calificat gestul Chişinăului oficial ca revoltător şi „comandă care vine din Occident".