Ministrul Educației al Federație Ruse, Olga Vasilieva a declarat că toate țările din spațiul Comunității Statelor Independente trebuie să revină la alfabetul chirilic. Declarația a fost făcută astăzi în cadrul Forumului de la Livadia (Republica Autonomă Crimeea), transmite Interfax.

„Toate statele din spațiul CSI trebuie să revină la un singur alfabet – la cel chirilic. Sondajele arată că populația din acest spațiu este legată și simte necesitatea alfabetului chirilic”, a declar Vasilieva, transmite Interfax.

Ministrul rus al Educaţiei, Olga Vasilieva, a propus ca alfabetului chirilic unic să fie utilizat în manualele și cărțile editate în țările CSI.

„Manualele și toată literatura de specialitate reprezintă un domeniu enorm de activitate pentru editorii noștri. Vorbim de promovarea alfabetului chirilic, iar în această problemă trebuie să stăm ferm pe pozițiile noastre, fiindcă în ultimile două decenii ne-am cam relaxat în acest sens”, a mai adăugat ministra Educației.

ssssssssssAmintim că Kazahstanul, a anunțat că va renunța la alfabetul chirilic și va trece, începând cu anul 2018, la alfabetul latin. Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a dat indicații guvernului kazah să realizeze un plan de trecere de la alfabetul chirilic la cel latin.

ssssssssssssssUlterior și în parlamentul Kârgâz s-a propus trecerea la alfabetul latin, deputatul din opoziția parlamentară a Kârgâzstanului, Kanâbek Imanaliev, a propus trecerea de la alfabetului chirilic la cel latin, după exemplul statului vecin Kazahstan. Deputatul a invocat păstrarea identității naționale a kârgâzilor. 

Amintim că Republica Moldova a revenit la alfabetul latin la data de 31 august 1989.