Ambasadorul Federație Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, este nemulțumit de statutul limbii ruse în Republica Moldova. Acesta ar fi dat de înțeles că, de fapt, limba rusă ar avea un statut mult mai important decât – cel de limbă pentru comunicare interentică așa cum e stipulat în Constituția Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute astăzi cu ocazia sărbătorii dedicate limbii ruse și zilei de naștere a poetului Aleksandr Pușkin.

„Ceea ce ține de limba rusă, în Constituție scrie că este un mijloc de comunicare între etnii, iar de facto rezultă cu totul altceva. Am organizat multe mese rotunde, evenimente, dar deocamdată procesul merge astfel. Acele documente adoptate de Ministerul Educației și strategia pentru minoritățile naționale încă nu au schimbat situația”, a declarat Muhametșin.

Amintim că în art.13 a Constituției Republicii Moldova se menționează că „Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării”.