Serviciul de contraspionaj al Macedoniei a făcut public o serie de documente care demonstrează că serviciile speciale rusești încearcă să blocheze cu orice preț aderarea statului la NATO și să creeze o fâșie de state neutre în Balcani.

O sursă din Guvernul Macedoniei a transmis jurnaliștilor de la consorțiul Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) o arhivă conținând zeci de rapoarte, cu condiția anonimatului. Investigația comună a fost realizată cu participarea postului TV din Macedonia NOVA TV și publicația sârbă KRIK, scrie Novaya Gazeta

Documentele transmise au fost create în baza interceptărilor convorbirilor telefonice, supravegherilor și a relatărilor făcute de anumite surse. Acestea vorbesc despre modul în care Serviciul Extern de Informații al Federației Ruse (SVR) și ofițeri ai Direcției Principale de Spionaj (GRU) de comun cu colaboratorii ambasadei ruse au încercat să influențeze politica internă a Macedoniei și a altor state din Balcani pentru a nu permite aderarea acestora la NATO și să promoveze interesele Rusiei.

De la sfârșitul războiului rece, Macedonia era considerată în mod tradițional un partener al Occidentului. Cu toate acestea, Rusia și-a fortificat considerabil influența în Balcani la modul general și în Macedonia în mod particular, se menționează în raportul serviciilor contraspionaj din Macedonia.

Activitatea secretă a Rusiei s-a intensificat după ce câteva state balcanice au anunțat intenția de a adera la NATO. De exemplu, în aprilie curent, Parlamentul Muntenegrului a votat în favoarea aderării la NATO. Macedonia, Bosnia și Herțegovina au primit statutul de candidați la aderare.

Ambasadorul rus Oleg Șcerbaka, stânga, în cadrul unui eveniment festiv. 

De exemplu, se mai menționează în documente, consulatele onorifice din orașele macedonene Bitola și Orhid funcționează ca centre de spionaj.

Macedonia se află sub influența unei propagande foarte puternice și distructive în ultimii nouă ani, inclusiv înfruntă activitatea serviciilor secrete care lucrează prin intermediul Ambasadei ruse. Acest lucru se menționează într-un raport prezentat de Vladimir Atanasovski, șeful Serviciului de Informații și Securitate din Macedonia.

„Rusia utilizează așa-numitele metode soft-power ca parte a strategiei de izolare a Balcanilor de Occident. Pe lângă aceasta, politica externă rusă se află într-o strânsă cooperare cu strategia energetică, scopul căreia este de a obține control asupra resurselor energetice strategice ale țării”, se menționează în rapoarte.

Agenții SVR și GRU

De realizarea acestei strategii în Macedonia se ocupă trei ofițeri ai SVR care primesc indicații din ștabul central aflat la Belgrad, capitala Serbiei, și patru colaboratori ai GRU care sunt dislocați în Sofia, capitala Bulgariei. Activitatea acestora este coordonată de Ambasada Rusiei în Skopje, capitala Macedoniei.

Serviciul de contraspionaj macedonean indică asupra faptului că în rapoarte apar numele corespondenților TASS și reprezentanți ai Rossotrudnicestvo care funcționau ca agenți ai serviciilor speciale ruse. Agenții racolau pe parcursul a mai multor ani foști și actuali colaboratori ai armatei și poliției macedonene pentru „a crea o masă critică de oameni cu pregătire militară care, pe care să o folosească în momentul politic oportun în interesul Rusiei”, se menționează în rapoarte.

Pe lângă aceasta, reprezentanții Rusiei au încercat să influențeze politica redacțională și propuneau bani redacțiilor din Macedonia, mai ales celor care susțin minoritatea albaneză, pentru a promova politica rusă în țară.

Nikolai Gruevski

În categoria metodelor „soft power” serviciul de contraspionaj include și inițiativele culturale ale Ambasadei Ruse. „Rusia promovează ideea identității pan-slave și a credinței ortodoxe comune”, se menționează în documente. Din inițiativa Federației Ruse au fost deschise în ultimul timp aproximativ 30 de „asociații ale prieteniei”. Pe lângă aceasta, ambasada sponsorizează construirea bisericilor ortodoxe în toată țara.

Toate aceste eforturi au avut roade, pentru că Macedonia nu s-a alăturat sancțiunilor impuse de Occident, urmare a războiului în Estul Ucrainei. Autoritățile macedonene au declarat că sancțiunile vor avea un efect negativ asupra economiei statului.

Confruntarea dintre Rusia și Occident

Drept urmare a acțiunilor comune sârbo-rusești, spun serviciile macedonene de contraspionaj, în Macedonia s-a instaurat o adevărată criză politică: confruntare între partidele principale, care s-au soldat cu dezordini în Parlament. Criza politică se intensifică și urmare a contradicțiilor etnice: albanezii alcătuiesc o pătrime din populația Macedoniei, iar încercările acestora de a declara autonomie aveau să declanșeze un război civil.

Până în anul 2015, Rusia a susținut partidul naționalist al lui Nikola Gruevski, acesta însă a fost nevoit să demisioneze din funcția de prim-ministru din cauza acuzațiilor privind interceptările a zeci de mii de cetățeni.

Astăzi Gruevski și unii membri ai partidului figurează într-o anchetă privind abuzul de putere, spălare de bani și corupție.

Zoran Zaev

În decembrie 2016 au avut loc alegeri anticipate care urmau să pună capăt crizei politice, însă Guvernul de coaliție a fost învestit de Parlament abia săptămâna trecută, prim-ministru fiind numit Zoran Zaev, liderul Uniunii Social-Democrate din Macedonia. Încercările anterioare de a forma o coaliție au condus la asaltul Parlamentului de către naționaliștii lui Gruevski. Urmare a tulburărilor din 27 aprilie, Zaev și zeci de persoane au fost rănite.

Autoritățile ruse au acuzat SUA și statele UE de organizarea schimbării de putere în Macedonia și sprijinirea lui Zaev.

Unul dintre rapoarte redă conversația din 7 aprilie curent dintre Ambasadorul rus Oleg Șcerbakov și un colaborator al MAE al Macedoniei. Ambasadorul Rusiei a recunoscut că scopul Rusiei este să „creeze o fâșie de state neutre în Balcani” – Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Serbia.

Șcerbak a admis că în cazul în care autoritățile macedonene nu vor sprijini în mod public Kremlinul, asta va avea drept consecință ruperea relațiilor diplomatice și economice. Diplomații ruși au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor de investigație.