Conducerea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) solicită instituțiilor statului, în special MAI, SIS și Ministerul Transportului, să nu recurgă la acțiuni de blocare a circulației și de intimidare a șoferilor de microbuze și autobuze care se vor deplasa spre capitală pentru a participa la protestul anunțat pentru duminică, 11 iunie.

Liderul PPPDA, Andrei Năstase, a declarat într-o conferință de presă că persecuțiile celor mai importanți activiști ai partidului au atins cote intolerabile. Potrivit lui, cei care au afaceri, oricât de mici, sunt supuși controalelor necontenite din partea autorităților.

Membrii Platformei Demnitate și Adevăr sunt intimidați pe față, insistent, unii suportând percheziții nejustificate, alții fiind chemați la președinții de raioane pentru a fi avertizați să înceteze activitatea politică în cadrul Platformei DA. Mulți membri ai partidului sunt sunați de câteva ori pe săptămână de colaboratori ai comisariatelor de poliție și  întrebați dacă merg la proteste, câți anume, cu ce scop și cu ce transport”, a mai supus Andrei Năstase.

Potrivit IPN, într-o declarație remisă presei Platforma Demnitate și Adevăr constată că „Republica Moldova se află în pragul instaurării unui regim dictatorial, iar dezideratul pro-european al guvernării nu este decât un paravan, în spatele căruia se ascunde un regim antipopular de tip mafiot”.

Facem apel la membrii și simpatizanții noștri din teritoriu să participe activ la protestul  organizat de societatea civilă în data de 11 iunie, ora 12.00, în scuarul Parlamentului pentru a contracara tentativa oligarhiei de a promova, în lipsa unui consens politic național, schimbarea sistemului electoral pentru a se menține la puterea uzurpată. De asemenea, solicităm cetățenilor moldoveni din diaspora să organizeze acțiuni similare de protest în fața misiunilor diplomatice ale Moldovei, a unor instituții europene pentru a-și demonstra solidaritatea și sprijinul pentru cei de acasă”, a declarat Andrei Năstase.

Și conducerea „Partidului Nostru” a organizat astăzi o conferință de presă în care a îndemnat oamenii să iasă la un mega protest din 11 iunie.

Vreau să îndemn membrii, simpatizanții, susținătorii Partidului Nostru și cetățenii ordinari ai acestei frumoase țări. Pe duminică, 11 iunie, încă odată ne adunăm la mega-protestul societății civile. Să protestăm împotriva încercărilor mafiote, abuzive ale tandemului Plahotniuc-Dodon de a modifica sistemul electoral. Partidul Nostru își va mobiliza susținătorii pentru a asigura o prezență masivă și un efect cât mai mare a acestui protest cetățenesc”, a declarat vicepreședintele formațiunii Ilian Cașu.

Protestul din 11 iunie este anunțat de către mai multe organizații non-guvernamentale împotriva modificării sistemului electoral.