Jaful din sistemul bancar al Republicii Moldova și dominația oligarhică din țara noastră a ajuns subiect în Congresul SUA. Doi congresmani americani au ţinut un discurs şi au cerut plenului adoptarea unei propuneri de rezoluţii despre „recunoașterea importanței relațiilor între SUA și RM, încurajarea sprijinului Statelor Unite pentru consolidarea eforturilor anticorupţie în Republica Moldova și consolidarea instituțiilor democratice". În acelaşi document se propun sancţiuni pentru mai mulţi demnitari şi funcţionari din Republica Moldova, despre care autorii au fost informaţi că ar fi implicați în „jaful secolului" şi în spălările de bani.

Autorii documentului sunt congresmanii Randy Weber (Republican din Texas) şi Trent Franks (Republican din Arizona), acestia subsemnând rezoluţia după o întrevedere pe care Weber a avut-o cu liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Ei au cerut Congresului ca să blocheze fondurile, să îngheţe activele, precum şi să le interzică posibilitatea de a călători în SUA, mai multor demnitari moldoveni. Rezoluţia cu privire la situaţia din Republica Moldova a fost publicată astăzi pe pagina oficială a Congresului Statelor Unite.

În lista demnitarilor şi funcţionarilor din R. Moldova propusă de congresmenii americani se regăsesc Vladimir Plahotniuc, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie din Moldova, Mihai Poalelungi, procurorul general interimar Eduard Harunjen, directorul general al Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, Serghei Iaralov şi Dorin Damir.

Pe lângă rezoluţie, congresmanul american a ţinut şi un discurs despre influenţa rusă în RM. El spune că nu există dubii că Estul Europei este în centrul unei aprigi bătălii politice care are consecinţe pentru securitatea zonei Atlanticului pentru multe generaţii viitoare.

Propun o rezoluţie prin care să încurajăm sprijinul Statelor Unite pentru consolidarea instituţiilor democratice şi a eforturilor anticorupţie în Republica Moldova. (...) În 2014, aproape un miliard de dolari sau 12% din PIB-ul ţării a fost furat de la trei bănci importante din Moldova. Acest scandal bancar a fost posibil cu implicarea mai multor oligarhi, dar şi a oficialilor aleşi. Actualii reprezentanţi ai guvernării din Moldova au dovedit cât de susceptibilă este Moldova faţă de influenţa malefică a Federaţiei Ruse. Acest jaf al secolului nu afectează doar instituţiile financiare, ci are răsunet în întreaga lume şi reprezintă un exemplu cât de sistematice sunt eforturile Rusiei de a submina supremaţia legii. La fel, există o reţea de agenţi locali care-şi îndeplinesc misiunile", a declarat Randy Weber.

Este important să precizăm că o simplă căutare pe google ne arată că congresmanul Weber a intrat în ”topul” ”The Crazy/Stupid Republican of the Day” (Cel mai nebun și prost republican (reprezentant al Partidului Republican din SUA n.red) al zilei), realizat de portalul american www.republicinsanity.tumblr.com și îl consideră unul din cei mai nebuni membri ai delegației republicane din Texas. Portalul scria despre mai multe gafe și erori politice pe  care le-a comis Weber.

Weber este caracterizat drept un xenofob și misogin, care nu prea prietenește nici cu logica, nici cu cultura generală.

La fel vom aminti că astăzi a plecat în SUA, preşedintele Parlamentului Andrian Candu. Acesta va participa la lucrările Adunării Anuale a Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional.

Președintelui Parlamentului urmează să aibă discuții la Congresul Statelor Unite, Departamentul de Stat, Consiliul Atlantic, Fondul German Marshall și Organizația „Freedom House".