Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria a efectuat exerciții militare antiteroriste în stânga Nistrului, neglijând astfel protestele repetate ale Chișinăului prin care s-a cerut stoparea oricăror aplicații militare pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit concepției aplicațiilor, grupurile de presupuși teroriști au încercat să mineze obiectele de infrastructură militară pentru a lua ostatici din rândul militarilor și a civililor.

Presupușii teroriști au fost depistați de către o patrulă de noapte în apropierea unui punct de trecere a frontierei. Patrula a transmis semnal forțelor de gardă care au reacționat și au ocupat pozițiile de tragere pregătite din timp, informează serviciul de presă al Districtului Militar Vest al Federației Ruse.

După ce „extremiștii„ au fost blocați, ofițerul din comandament le-a propus să depună armele, „teroriștii” însă au refuzat. Lunetiștii și artileriștii au deschis focul asupra avangardei inamicului, apoi au înaintat, fiind acoperiți de un transportor blindat, și au lichidat grupul de teroriști.

„Asemenea exerciții antiteroriste au loc în mod regulat și au ca scop excluderea completă a posibilității de organizarea a unor atacuri teroriste împotriva militarilor ruși din Transnistria”, se menționează în comunicatul Districtului Militar Vest.  

Amintim că, în august 2016, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a emis, un comunicat de presă prin catalogând exercițiile militare din Transnistria cu implicarea GOTR drept „sfidătoare și inadmisibile”.

„Luând act de scopul declarat al aplicaţiilor militare în cauză, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene consideră că astfel de acţiuni, în care sunt implicate forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi subdiviziuni militare şi paramilitare ale unei entităţi pseudostatale nerecunoscute de nimeni, ca fiind sfidătoare şi inadmisibile. Judecând după declaraţiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciţii militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfăşurat, inclusiv forţarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivocuri că scopul real al acestora este altul decât cel declarat”, se arată în declarația diplomației de la Chișinău.

Autoritățile de la Chișinău susțin că aplicaţiile militare au fost organizate fără o informare şi coordonare cuvenită și ar reprezenta „o demonstraţie de forţă şi o sfidare la adresa mecanismelor de negociere şi pacificare”.