Dispozițiile emise de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) vor trece sub control parlamentar. În prima lectură, Parlamentul a votat un proiect de lege prin care se instituie un instrument de ordin procedural. Potrivit documentului, Parlamentul va decide prelungirea stării de urgență după ce va audia raportul CSE privind măsurile adoptate.

În special, proiectul de lege prevede că după expirarea perioadei stării de urgență, CSE va prezenta un raport în plenul Parlamentului despre acțiunile și măsurile adoptate. Ulterior, legislativul va decide asupra prelungirii duratei stării de urgență, precum și asupra extinderii sau restrângerii ariei de acțiune a acesteia.

Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război va fi completată cu noi măsuri aplicabile pe durata stării de urgență. Acestea se referă la instituirea unui regim special de activitate pentru punctele de trecere a frontierei de stat, reglementarea admisiei, șederii și documentării străinilor, reprofilarea și schimbarea destinației și modului de activitate a instituțiilor publice și private etc.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în contextul executării unei Hotărâri a Curții Constituționale.

Proiectul urmează a fi votat în lectura a doua.