Comisia pentru Situații Excepționale a interzis pentru o perioadă de 30 de zile demisia judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție până la completarea funcțiilor vacante. O hotărâre în acest sens a fost adoptată în cadrul ședinței de azi.

Totodată, ca o măsură temporară, pe un termen de 30 de zile, s-a decis suspendarea procedurilor administrative privind cererile de demisie, depuse de judecătorii CSJ până la data intrării în vigoare a dispoziției respective.

Este un instrument de intervenție rapidă, o măsură extraordinară, dar necesară. Trebuie să ajustăm și să asigurăm cadrul legal de funcționare a justiției, astfel încât să diminuăm riscurile care pot apărea și să asigurăm accesul oamenilor la justiție. Este o oportunitate în plus pentru judecătorii onești de a face un pas înainte și de a acționa în beneficiul cetățenilor”, a subliniat premierul Dorin Recean.

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în contextul în care mai mulți judecători și-au dat demisia și există riscul de întrerupere a funcționalității Curții Supreme de Justiție și o posibilă stopare a examinării dosarelor, se impune în ultimă instanță aplicarea acestei măsuri temporare. 

În cazul în care o bună parte a funcțiilor vacante existente la Curtea Supremă de Justiție vor fi completate mai devreme, decizia în cauză poate fi revăzută  în orice moment. Decizia este luată  pentru a asigura interesul public, pentru continuarea procesului de examinare a dosarelor prioritare, inclusiv a contestațiilor depuse împotriva comisiei de pre-vetting. Mai mult, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă sistemul instanțelor judecătorești în procesul de apărare a drepturilor omului și accesul la justiție, este esențial să păstrăm funcționalitatea neîntreruptă a acestuia pe perioada stării de urgență”, a adăugat ministra Veronica Mihailov-Moraru.

De menționat că joi, 30 martie, în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului, premierul Dorin Recean s-a referit, în argumentarea prelungirii stării de urgență, și la riscurile exacerbate și la situația gravă, fără precedent, existentă în domeniul justiției.