Aliații de pe Flancul Estic trebuie să continuie să sprijine statele vecine ale Ucrainei, care sunt vulnerabile la acțiunile agresive ale Rusiei, în special R. Moldova. Îndemnul a fost lansat de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul primei întâlniri de lucru din cadrul reuniunii miniştrilor de Externe ai Formatului Bucureşti 9 (B9), care are loc în Polonia, la Lodz.

Potrivit lui, R. Moldova se confruntă inclusiv cu amenințări hibride care urmăresc destabilizarea statului şi deturnarea parcursului său european.

De asemenea, Aurescu s-a referit şi la necesitatea consolidării capacităţilor de apărare a R. Moldova şi a rezilienţei sale şi a făcut apel la aliaţii B9 să sprijine aceste demersuri.

Şeful diplomaţiei române a pledat pentru continuarea coordonării, în complementaritate, a eforturilor NATO - UE, pentru sprijinirea acestor state.

Din Formatul București 9 fac parte România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria și țările baltice. Arganizația a fost înființată pe 4 noiembrie 2015 la inițiativa președinților Klaus Iohannis și Andrzej Duda.