Deputații PAS au adoptat în prima lectură pachetul de legi privind Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care a generat controverse în societate. Opoziția și reprezentanții societății civile consideră că inițiativele ar oferi SIS mai multe instrumente de ingerință în viața privată, fără a prevedea mecanisme de control eficiente.

Autorii susțin că pachetul de legi ar trebui să reglementeze în detaliu atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS-ului, stabilind clar categoriile de fapte, riscuri și amenințări care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.

BCS a solicitat deputaților PAS să nu voteze legile în prima lectură fără a lua în considerare recomandările Guvernului, Procuraturii Generale și Comisiei de la Veneția.

Unii dintre autorii pachetului de legi, Adrian Cheptonar și Lilian Carp, au promis că vor organiza dezbateri publice și vor ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția înainte de a vota în a doua lectură. Carp a asigurat că nu vor vota prevederi care încalcă dreptul la viața privată și vor crea instituții care nu permit acest lucru.

Directorul SIS, Alexandru Musteață, a declarat că instituția este deschisă la colaborare pentru a avea o lege bună până la a doua lectură. El a anunțat că împreună cu Parlamentul va ajusta proiectele în conformitate cu practicile din statele cu democrații avansate.

Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a îndemnat majoritatea PAS să nu adopte legi "cazuistice", aducând în atenție faptul că aceste legi ar putea fi utilizate împotriva lor în viitor.

Votând astăzi legea în această redacție, mâine nici procurorii, nici justiția nu va putea proteja locuința omului și secretul corespondenței. Apropo, anul trecut unii din voi ați fost vizați într-un caz în care secretul corespondenței nu a fost protejat”, a spus Batrîncea.

Deputatul Fiodor Gagauz a propus modificarea pachetului de legi la 60-70% și excluderea acestuia de pe ordinea de zi.