Presiunea Rusiei asupra R. Moldova a crescut în ultimele săptămâni și UE ar trebui să ajute autoritățile pro-europene de la Chișinău să poată menține controlul, a declarat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu oferit pentru BBC și citat de Digi24.ro. Șeful diplomației române a spus că își dorește să vadă R. Moldova în Uniunea Europeană și că o eventuală unire s-ar putea produce în interiorul UE, după ce Chișinăul va obține statutul de membru.

Da, din păcate, presiunea Rusiei asupra R. Moldova a crescut în ultimele săptămâni și luni, iar acest lucru este foarte vizibil din amenințările care îi vizează pe oficialii moldoveni, care vizează Guvernul din Republica Moldova și deciziile Guvernului din R. Moldova, care este un Guvern pro-reformă, foarte pro-european”, a declarat Bogdan Aurescu. 

Șeful diplomației române exclude existența unui pericol real din partea Rusiei de a ataca militar R. Moldova, menționând că aceasta ar fi recurs la instrumente hibride, aspecte dezvăluite de autoritățile de la Chișinău. Statele membre ale UE și partenerii NATO, potrivit lui Bogdan Aurescu, ar trebui să sprijine R. Moldova în consolidarea rezilienței și capacității de apărare. 

Cred că deja există alte moduri în care, să spunem, în materia de instrumente hibride, pe care Rusia le utilizează. Grupuri de persoane angajate și plătite de forțe pro-ruse, care încearcă să destabilizeze țara, organizând proteste plătite din bani rusești. Acestea sunt informații făcute publice de autoritățile din R. Moldova. Până acum, autoritățile au reușit să gestioneze cu calm și în mod responsabil aceste provocări. Dar eu cred, și discutam zilele acestea și cu omologul meu britanic și cu secretarul apărării Wallace, că este important să continuăm susținerea în vederea consolidării rezilienței R. Moldova, a consolidării capacității sale de apărare; chiar dacă R. Moldova este un stat neutru, fără vreo intenție de a se alătura NATO, este, totuși, important să îi ajutăm să își consolideze securitatea”, a declarat Aurescu.

Întrebat dacă România ar interveni în caz de instabilitate și violențe în R. Moldova, șeful diplomației române a răspuns afirmativ, subliniind că autoritățile de la Chișinău trebuie ajutate pentru a putea menține situația sub control.

„Cred că se pune așa problemă, cred că autoritățile din R. Moldova sunt capabile să gestioneze securitatea țării. Ce trebuie să facem este să îi ajutăm să poată să dețină controlul și să continue să mențină controlul. Iar acest aspect a fost deja asumat ca atare la nivelul NATO, la nivelul UE și la nivelul parteneriatelor directe dintre unele state membre NATO și UE, cu R. Moldova”.

Ministrul român de Externe a spus că „absolut” își dorește să vadă R.Moldova în componența UE și că unirea celor două state românești ar putea avea loc în interiorul comunității europene.

Dorim să vedem unirea Republicii Moldova cu România în interiorul Uniunii Europene, prin obținerea, de către Republica Moldova, a statutului de membru UE, ca stat independent. Noi asta este ceea ce susținem”. 

Cu referire la Ucraina, Aurescu a declarat  că nu consideră că în România se resimte „oboseala” de pe urma războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei și că această țară vecină cu România trebuie susținută în următoarele săptămâni și luni, care sunt „cruciale”.