Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a condamnat intențiile de destabilizare a instituțiilor democratice și a securității din R. Moldova. De asemenea, oficialul european a acuzat Federația Rusă de agresiune și atrocități săvârșite în Ucraina.

Știu că vă ciocniți de provocări semnificative. Ați menționat unele dintre ele - începând cu securitatea, economia, dar în pofida acestor provocări vă felicit pentru pregătirea de a saluta și sprijini mulți refugiați veniți din Ucraina. Ospitalitatea voastră și generozitatea sunt remarcabile. Am condamnat agresivitatea Rusiei în Ucraina, inclusiv toate repercusiunile care s-au produs. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie toate atrocitățile și toate suferințele suportate de prietenii noștri ucraineni, în special vorbim de femei și copii. Eu condamn în cel mai ferm mod toate intențiile de a destabliza instituțiile democratice, la fel ca și securitatea democratică în țara dvs. Aceste acțiuni nu-și au locul în Europa de astăzi”, a declarat Marija Pejčinović Burić în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de președintele Maia Sandu.

Astfel, demnitara europeană a dat asigurări că UE va ajuta și va susține R. Moldova pe calea sa de integrare europeană și că va oferi expertize și consultanță pentru reformele prin care trece R. Moldova.