Delegația R. Moldova a reafirmat astăzi, în cadrul ședinței săptămânale a Comisiei Unificate de Control din 30 martie 2023, necesitatea eliminării oricăror posturi ilegale amplasate în Zona de Securitate fără acceptul Comisiei. Această problemă a fost principalul subiect de discuție, în contextul în care autoritățile din Tiraspol au fost acuzate de răspândirea de informații despre acte teroriste.

Într-o declarație adresată Comisiei Unificate de Control, delegația moldovenească a atras atenția asupra unor mecanisme ale operațiunii de menținere a păcii, pe care le-au încălcat structurile de forță transnistrene. Mai precis, neinformarea și neimplicarea în modul stabilit a observatorilor militari și a organelor de drept constituționale pune sub îndoială concluziile reprezentanților regiunii transnistrene.

Astfel, presupusele fapte, dacă au avut loc, ar fi trebuit semnalate la momentul producerii lor, pentru a declanșa mecanismele operațiunii de pacificare în vederea neadmiterii destabilizării situației în Zona de Securitate și efectuării unei anchete obiective.

Delegația R. Moldova a dezaprobat recurgerea la procedeele manipulatorii, a cerut renunțarea la acțiunile provocatoare și respectarea actelor de bază ale operațiunii de pacificare pe râul Nistru. De asemenea, delegația a subliniat că este important ca autoritățile transnistrene să se implice activ în soluționarea problemei posturilor ilegale și să respecte prevederile acordurilor internaționale în domeniu.