Autoritățile au la dispoziție 30 de zile pentru a opera modificări în legislația națională în ce privește înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, respectiv, este prematur să vorbim de faptul că nu a fost respectat votul Parlamentului din 16 martie și a fost păstrată în textul Constituției sintagma „limba moldovenească”. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco.

Pentru intervenția în textul Constituției, legislatorul ne-a dat un termen de 30 de zile, iar în interiorul acestuia se va face ce i s-a pus în sarcină Agenției Resurse Informaționale Juridice din subordinea Ministerului Justiției”, a declarat oficialul pentru reporterii Deschide.MD.

Anterior, mai mulți juriști au atras atenția asupra faptului că în textul Constituției, în pofida votului din 16 martie, limba de stat a rămas „limba moldovenească”. În schimb, ar fi dispărut sintagma „funcționând pe baza grafiei latine”.

Amintim că proiectul de lege privind implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale a fost votată de Parlament în lectura finală la data de 16 martie. Documentul prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația R.Moldova, inclusiv Constituția R.Moldova. La fel, este considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Deschide și: Vot final // Limba română, unica stăpână! „Limba moldovenească” dispare din toate legile R. Moldova

Limba română în legislația R.Moldova // Decretul Maiei Sandu, publicat în Monitorul Oficial