Premierul Dorin Recean se află, în prezent, în plenul Parlamentului pentru a solicita prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile. Potrivit lui, acest pas este necesar, întrucât invazia Rusiei în Ucraina continuă, iar conflictul are un impact semnificativ și asupra R. Moldova.

Marți am convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, și împreună cu toți membrii acesteia am constatat că starea de urgență trebuie prelungită pentru o perioadă de 60 de zile. Iar Guvernul pe care îl conduc a aprobat, ieri, hotărârea respectivă. Din păcate, războiul profund injust și imoral purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, cu consecințe care se resimt inclusiv în țara noastră” a declarat Recean de la tribuna Parlamentului.

El le-a reamintit deputaților că, în luna februarie, o rachetă rusească a survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, iar câteva zile mai târziu au fost găsite în raionul Briceni fragmente dintr-o altă rachetă.

Pericolul pentru viața și siguranța oamenilor din R. Moldova este, așadar, unul cât se poate de real. Prelungirea stării de urgență este absolut necesară și din cauza faptului că ne confruntăm, în continuare, cu elemente ale unui război hibrid purtat împotriva țării noastre - un război menit să ne împiedice să fim o țară liberă, integrată în Uniunea Europeană. Suntem supuși constant atacurilor hibride din partea grupării pentru hoție și război care are o misiune clară - să aducă destabilizare în Moldova. Scopul lor este să organizeze haos” a mai declarat premierul.

Potrivit lui, tentative și mai brutale de destabilizare a situației în R. Moldova au avut loc în luna martie.

Am spus-o și voi repeta: Republica Moldova face față acestor provocări. Noi, Guvernul, și instituțiile statului vom continua să asigurăm pacea și liniștea din societate și să muncim la recuperarea economică a țării. Iar cei care participă la astfel de provocări, trebuie să știe că vor suporta consecințe. Guvernul este prima instituție interesată în a reveni la normalitate și a funcționa în regim de normalitate” a conchis Recean.