Fostul președinte Igor Dodon așteaptă ca cineva să vină în R. Moldova pentru a înlătura actuala guvernare și a reveni la putere. Cel puțin asta reiese dintr-o declarație făcută în fața mai multor cetățeni adunați la o adunare în Găgăuzia. Acesta a ținut un discurs în limba rusă, în care i-a asigurat pe alegători: ”Vom reuși, ai noștri deja sunt aproape”.

Sunt sigur că trebuie să fim prieteni cu Rusia, nu împotriva Europei, dar să fim prieteni cu Rusia pentru că avem nevoie de piața aceasta, avem nevoie de motorină ieftină pentru fermieri, avem nevoie de gaz și energie electrică ieftină. De aceea, vă îndemn să nu renunțați, totul va fi bine. Vom reuși, ai noștri deja sunt aproape” a declarat Dodon.

Fostul președinte nu a concretizat cine sunt ”ai noștri”, însă având în vedere de cuvintele anterioare, în care a vorbit despre importanța apropierii de Rusia, ar putea fi vorba despre trupele ruse care au invadat Ucraina. 

Dodon a evitat să condamne războiul Rusiei în Ucraina și a menținut legături apropiate cu Moscova. Amintim că, potrivit unei investigații realizate de Centrul Dossier și RISE Moldova, Uniunea de afaceri moldo-rusă, condusă de Igor Dodon și sprijinită de Kremlin, urma să devină un instrument de influență asupra conducerii R. Moldova. Igor Ceaika a fost persoana de legătură între Igor Dodon și FSB-ul rus. Anume Ceaika, împreună cu Dmitri Peskov (purtătorul de cuvânt al lui Putin – nota red.) intenționau să o slăbească pe Maia Sandu și să întoarcă R. Moldova sub influența Kremlinului.

Deschide și: VIDEO // Investigația Dossier: Legăturile lui Dodon cu FSB-ul rus și planul Kremlinului pentru R.Moldova

Investigație RISE: Cine sunt curatorii R.Moldova din FSB care au promovat PSRM și Partidul „ȘOR”

DOC // RISE: Moscova a elaborat trei scenarii de atac asupra R.Moldova pentru a deturna integrarea europeană

Prietenul lui Dodon, Igor Ceaika, și consultanții ruși ai PSRM din campaniile electorale, sancționați de SUA pentru implicare în alegeri

Nu este prima dată când Dodon încearcă să manipuleze oamenii cu necesitatea economică de a fi prieteni cu Rusia. Anterior, el a declarat că 80 la sută din exporturile noastre agricole ajung pe piețele CSI, în mare parte în Rusia. Deschide.MD a demonstrat într-un articol că declarația sa este cel puțin exagerată.

Citește și: ”Statisticianul” Dodon a dat-o în bară afirmând că majoritatea exporturilor agricole moldovenești se duc în Rusia. Cifrele reale

Într-o altă declarație, Dodon a recunoscut că prețurile puse de Moscova la gazele naturale sunt dictate politic și depind de relațiile moldo-ruse.

Deschide și: Dodon recunoaște că prețurile la gaz sunt dictate politic de Rusia: Nu vom putea supraviețui fără Moscova