Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au venit la ședința de joi a Parlamentului cu pancarte pentru a-și exprima dezacordul cu proiectul de lege privind Serviciul de Informații și Securitate. Aceștia au cerut excluderea inițiativei legislative de pe ordinea de zi.

„SIS – bâta politică a PAS!”, „Guvernarea PAS – regim dictatorial!”, „Dreptul la viață privată!”, „Respectați secretul corespondenței!” – sunt mesajele transmise de parlamentarii BCS.

„După cum cunoașteți, acest proiect a stârnit o rezonanță negativă și critici în societate, în rândul instituțiilor de stat, inclusiv Procuratură, Centrul National pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, avocatură și mediul de afaceri” a declarat deputatul socialist, Fiodor Găgăuz. Guvernul a avizat acest proiect doar formal și a indicat un șir de modificări care trebuie operate. De asemenea, spune deputatul, proiectul a fost criticat și de către Comisia de la Veneția.

Propunerea BCS de a exclude proiectul de pe ordinea de zi nu a acumulat numărul necesar de voturi.

Totodată, Socialiștii au cerut lui Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan să-și depună mandatul de parlamentar, după ce aceștia au părăsit fracțiunea BCS și s-au alăturat Mișcării „Pentru Popor”, condusă de Partidul „ȘOR”. În locurile unde stau cei doi au fost puse pancarte „Trădătorule, depune mandatul”.

Pachetul de legi SIS conține Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, precum și modificări la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate.