Toate tentativele de până acum ale Rusiei de a destabiliza situația din R. Moldova au eșuat, iar autoritățile de la Chișinău au capacitățile necesare pentru a preveni provocările orchestrate de Moscova. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle.

Am reușit să păstrăm stabilitatea în țară, am zădărnicit mai multe încercări de destabilizare a R. Moldova, am oprit tentativele de a ataca poliția și instituțiile statului. Rusia lucrează împreună cu câțiva oligarhi fugari pentru a destabiliza situația în R. Moldova, pentru a aduce violența pe străzile noastre, însă, până acum, ei au eșuat. Trebuie să ne pregătim pentru toate scenariile posibile, dar sunt încrezător în capacitățile noastre de a păstra pacea și parcursul nostru european” a declarat Popescu.

Șeful diplomației moldovenești a declarat că, deși situația este una complicată, R. Moldova nu se confruntă cu riscuri militare, și asta pentru că Ucraina rezistă în fața invaziei ruse.

Cred că toată Europa este fragilă în această perioadă, din cauza războiului. R. Moldova se află în vecinătatea imediată a Ucrainei, care, însă, a demonstrat că poate rezista și, prin acest lucru, a oferit și R. Moldova un mai mare grad de securitate față de temerile pe care le-am avut anul trecut. Prin acțiunile și curajul său, Ucraina se apără nu doar pe dânsa, dar și pe R. Moldova. Acest lucru ne-a oferit posibilitatea să continuăm reformele” a notat ministrul de Externe.

Potrivit lui, nimeni în R. Moldova nu-și dorește război.

Suntem uniți în dorența de a păstra pacea. Nimeni în R. Moldova nu vrea ca tancurile rusești să ajungă la granițele noastre. Chiar și cei care nu susțin guvernare vor să trăiască în pace. Majoritatea absolută a cetățenilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv liderii separatiști, nu vor să trăiască într-o zonă de război” a menționat Popescu.

Ministrul de Externe a oferit interviul pentru DW în cadrul vizitei sale de lucru la Berlin, unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali germani de rang înalt, cu care a discutat despre perioada dificilă prin care trece R. Moldova, procesul de aderare la UE, dar și pregătirea summitului Comunității Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie la Chișinău.

Deschide și: FOTO // Popescu a avut întrevederi cu mai mulți oficiali germani de rang înalt în cadrul vizitei la Berlin. Subiectele abordate