Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova își consolidează capacitățile de activitate în ceea ce privește combaterea criminalității și stimularea eficienței în domeniul justiției.

Faptul se datorează Memorandumului de colaborare privind cooperarea în lupta împotriva criminalității și promovării unui sistem eficient de justiție internațională, semnat recent de ministrul de Interne, Ana Revenco, în comun cu Directorul Institutul Interregional al Națiunilor Unite (UNICRI), Antonia Marie De Meo.

Prin semnarea actului, se pune în aplicare și un plan de acțiuni care va capacita MAI, în conceperea și implementarea programelor de formare în domeniul prevenirii criminalității și justiției penale. Acesta are rolul de a sprijini Ministerul Afacerilor Interne în consolidarea capacităților instituționale de implementare eficientă a proceselor de modernizare pentru atingerea obiectivelor stabilite prin strategiile naționale”, precizează reprezentanții MAI.

Securitatea din regiune, securizarea frontierei, consolidarea capacităților de reacție rapidă, îmbunătățirea securității și tehnologiei IT, dar și importanța dezvoltării instituționale a capacităților angajaților MAI, de asemenea au fost discutate n cadrul întrevederii oficialilor.

Totodată, Ana Revenco și-a exprimat recunoștința față de reprezentanții UE și UNICRI pentru sprijinul acordat, aportul semnificativ al acestora în ameliorarea condițiilor de viață a cetățenilor Republicii Moldova, dar și a apreciat cooperarea dintre instituții.

Institutul Interregional de Cercetare a Criminalității și Justiției a Organizației Națiunilor Unite (UNICRI) are mandatul de a asista organizațiile interguvernamentale, guvernamentale și neguvernamentale în formularea și implementarea politicilor îmbunătățite în domeniul prevenirii criminalității și justiției penale. Proiectele și programele UNICRI pot oferi sfaturi pentru planificare strategică, pot promova autonomia națională și dezvoltarea capacității instituționale”, se precizează într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Interne.