Durerea Moscovei // BCS contestă legea privind sintagma ”limba română” la Curtea Constituțională

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor continuă să facă jocul Moscovei și să lupte cu adevărul istoric. Deputați BCS au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat din moldovenească în română în Constituția Republicii Moldova (articolul 13) și în alte legi.
Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea, Legea Supremă trebuie respectată și dacă guvernarea intenționează să o schimbe, trebuie să organizeze un referendum pentru a afla opinia oamenilor cu privire la subiectul respectiv.
”Constituția nu poate fi modificată printr-o lege organică, votată cu o majoritate simplă în Parlament. În cazul dat, procedura constituțională de modificare a Legii Supreme a fost ignorată” a menționat acesta.
Batrîncea și-a exprimat speranța că judecătorii Curții Constituționale vor fi obiectivi în procesul de examinare a sesizării date și nu vor admite interpretări arbitrare ale Constituției, vor fi ghidați de Legea Supremă și nu de conjunctura politică. În caz contrar, această practică poate crea un pericol pentru independența și statalitatea R. Moldova.
Iar Maxim Lebedinschi, membru al Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor, a subliniat că nu există așa-numita modificare ”tehnică” a Constituției, pe care insistă majoritatea parlamentară. Orice modificare a Constituției este reglementată clar de Legea Supremă.
Amintim că proiectul de lege privind schimbarea denumirii limbii de stat din moldovenească în română are la bază o hotărâre a Curții Constituționale din 2013. Astfel, dacă e să ne uităm în Constituție, CCM reprezintă ”unica autoritate de jurisdicţie constituţională în Republica Moldova.” (Articolul 134, punctul 1)
De asemenea, articolul 140 din Constituție spune:
”(1) Legile şi alte acte normative sau unele părţi ale acestora devin nule, din momentul adoptării hotărîrii corespunzătoare a Curţii Constituţionale.
(2) Hotărîrile Curţii Constituţionale sînt definitive şi nu pot fi atacate.”
Respectiv, decizia din 2013 a Curții Constituționale, precum că textul Declarației de Independență prevalează în fața textului Constituției, este definitivă și nu poate fi atacată, iar majoritatea parlamentară, prin adoptarea legii menționate mai sus, nu a făcut altceva decât să respecte decizia CCM.
Deputații PAS au votat în lectura finală legea privind modificarea limbii de stat din moldovenească în română pe 16 martie.
Deschide și: Vot final // Limba română, unica stăpână! „Limba moldovenească” dispare din toate legile R. Moldova
Zilele trecute, Maia Sandu a promulgat legea respectivă, menționând că aceasta confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română.
Deschide și: Maia Sandu a semnat Decretul: Limba Română și punctum!
Drept reacție, purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova, Maria Zaharova, într-o postare pe Telegram, a insistat pe ”moldovenizarea” R. Moldova, acuzând România de ocuparea Basarabiei până în 1940.
Deschide și: Zaharova, în delir: Limba română trebuie redenumită în „limba moldovenească” și nu viceversa