Clădirea fostului Seminar Teologic, care urmează să fie retrocedată Mitropoliei Basarabiei, va fi restaurată din banii României

Guvernul României va finanța lucrările de restaurare ale imobilului care va fi transmis cu titlu gratuit de către autoritățile de la Chișinău în proprietatea Mitropoliei Basarabiei. Anunțul a fost făcut în cadrul vizitei de ieri a delegației Senatului României la sediul Mitropoliei Basarabiei.
Din delegație au făcut parte: Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședintele Senatului României, Titus Corlățean, senator al României și Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în R. Moldova, care au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, Părintele Arhidiacon Constantin Olariu și Părintele Victor Ghimpu, consilieri mitropolitani.
În cadrul întâlnirii oficiale, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a discutat cu delegația română despre proiectele actuale ale Mitropoliei, precum și despre inițiativele viitoare care vor fi implementate în scurt timp cu suportul Guvernului României.
Câteva subiecte de importanță deosebită discutate au fost:
- Asumarea de către Guvernul României a finanțarii lucrărilor de restaurare ale imobilului ce urmează a fi transmis cu titlu gratuit de către Autoritățile de la Chișinău în proprietatea Mitropoliei Basarabiei.
- Guvernul României garantează suplimentarea posturilor clericale pentru toți preoții și clericii care doresc să revină în sânul Bisericii Mamă, a Patriarhiei Române. Domnul Marcel Ciolacu și-a asumat personal suplimentarea contribuției salariale prin Secretariatul de Stat pentru Culte.
- Proiectele de pictură, înfrumusețare și dotare cu mobilier ale Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” și ale sediului Mitropoliei, prezentate de către Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, care vor fi implementate în anul 2023 cu suportul financiar al Guvernului României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
Înaltpreasfințitul Petru a mulțumit domnului Președinte Marcel Ciolacu, delegației care l-a însoțit, respectiv Guvernului României, pentru sprijinul acordat atât Mitropoliei Basarabiei cât și pentru toate investițiile și ajutorul oferit statului R. Moldova. De asemenea, el și-a exprimat gratitudinea pentru solicitările și inițiativele Patriarhiei Române, care prin intermediul Mitropoliei Basarabiei, mențin o colaborare strânsă între Guvernele celor două state.
Părintele Mitropolit a evidențiat, de asemenea, rolul important de mediere pe care îl are Ambasada României la Chișinău între Mitropolia Basarabiei și Guvernul României și și-a exprimat recunoștința față de domnul Ambasador Țurcanu și echipa sa.
La finalul întâlnirii, Părintele Arhiepiscop, Mitropolit și Exarh al Plaiurilor, l-a decorat pe domnul Marcel Ciolacu cu Ordinul omagial Mitropolitul Gurie Grosu, în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat comunității basarabene și ca dovadă a prețuirii și binecuvântării arhierești. De asemenea, cei doi au făcut un schimb de daruri simbolice, demonstrând astfel legăturile puternice și prietenia dintre cele două instituții românești.
Amintim că, la 6 martie curent, un grup de deputați în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, a introdus în circuitul legislativ proiectul de lege nr. 57, intitulat „cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil”, având ca obiect restituirea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către ultimul proprietar bisericesc legitim.
Mitropolia Basarabiei a salutat inițiativa legislativă din Parlamentul R. Moldova și a declarat că în cazul în care i se va oferi blocul doi al Bibliotecii Naționale al R. Moldova, instituția nu intenționează să-i schimbe destinația, ci se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric.