Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a avut o întrevedere cu omologul său român, Angel Tîlvăr, care s-a aflat ieri în vizită la Chișinău, în componența delegației oficiale conduse de președintele Camerei Deputaților de la București, Ion-Marcel Ciolacu.

Cu Domnia Sa am avut o discuție deschisă cu privire la stadiul actual al cooperării moldo-române pe dimensiunea militară materializate, de-a lungul anilor, prin schimb de experiență în mai multe domenii, expertiză de profil, asistențălogistică, donații de bunuri de resort medical, burse pentru militarii moldoveni în instituțiile militare de învățământ superior din România, dar și activități comune de instruire” a scris Nosatîi pe pagina sa de Facebook.

Cel mai recent exemplu în acest sens este exercițiul multinațional ”JCET”, la care participă militari din Forțele Speciale române, dar și din SUA și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Potrivit lui Nosatîi, ”acest exercițiu, la care militarii noștri fac ”front comun de instruire” începând cu anul 2009, sunt o dovadă elocventă că armatele noastre se pot antrena la cel mai înalt nivel și pot împărtăși cele mai bune practici în domeniu”.

Pe această cale, ministrul Apărării i-a mulțumit omologului său de la București pentru implicare și susținerea eforturilor noastre direcționate spre dezvoltarea parteneriatului strategic dintre armatele R. Moldova și României, prin noi inițiative și proiecte, care au ca finalitate consolidarea capacităților de apărare ale R. Moldova, în special în contextul actual de securitate.

La rândul său, Tîlvăr a transmis susținerea României pentru R. Moldova în cadrul UE pentru creșterea fondurilor alocate prin Facilitatea Europeană pentru Pace, dar și în context NATO – prin mecanismele Inițiativei pentru Dezvoltarea Capacității de Apărare.
Am discutat despre aprofundarea cooperării bilaterale, despre importanța participării R. Moldova la proiectele subsumate inițiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM) și despre demersurilepartenerilor de la Chișinău de a contribui la misiunile de menținere a păcii sub egida ONU și UE” a declarat Tîlvăr.
Totodată, în cadrul discuțiilor, ministrul român al Apărării a reafirmat sprijinul Bucureștiului pentru avansarea R. Moldova pe parcursul pro-european, importanța continuării menținerii dialogului bilateral la cel mai înalt nivel posibil și continuarea eforturilor comune dedicate consolidării Parteneriatului Strategic.