Președintele Camerei Deputaților de la București: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova

România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Camerei Deputaților de la București, Marcel Ciolacu, în cadrul ceremoniei de dezvelire a busturilor artizanilor unirii din 1918, Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț, la Ialoveni.
”Suntem români și trebuie să ne cinstim istoria. Cea de-a 105-a aniversare de la unirea Basarabiei cu România, precum și inaugurarea grupului statuar, reprezintă ocazii speciale. Cei doi au fost mari oameni politici și patrioți români. Când s-a ivit pericolul care amenința integritatea Basarabiei, România a intervenit. După 105 ani suntem aici și îmi permiteți să spun clar că nimic nu s-a schimbat. . Noi, decidenții de la București, nu vom avea liniște până când trupul acestei țări nu se va vindeca de boala rusească” a declarat Ciolacu.
Oficialul român a vorbit și despre recenta decizie de retrocedare proprietarului de drept a unei clădiri deținute în trecut de Mitropolia Basarabiei, notând că aceasta a fost furată de sovietici.
”Este vorba despre dreptate și reparații morale. Cu cât mai multe poduri veți construi cu România, cu atâtea ziduri veți construi în fața Rusiei. Eu sunt buzoian și sunt român, voi sunteți basarabeni și sunteți români” a conchis Ciolacu.
Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit despre recenta adoptare a legii cu privire la statutul limbii române.
”Îmi cer scuze că târziu am adoptat legea limbii române, dar mai bine mai târziu, decât niciodată. Acești doi înaintași acum 105 ani au dat o lecție de istorie, de curaj. Azi, avem ceva similar. În astfel de momente se văd caracterele. În timpuri grele apar caractere puternice. Vă doresc vouă și clasei politice ca la momentul corect să luăm decizii istorice. Mulțumesc României pentru tot ce a făcut și face pentru R. Moldova. Sunteți în inimile noastre! La mulți ani, România!” a declarat Grosu.
Totodată, ministrul român al Culturii, Lucian Romașcanu, a vorbit despre faptul că adoptarea legii cu privire la statutul limbii române în R. Moldova reprezintă o revenire la normalitate.
”Desigur că limba e română. Vă felicit pentru acest vot, adoptând această limbă suntem împreună în Europa. Astăzi, suntem martorii unui moment de recunoștință pentru doi înaintași. Aceste busturi vor să arate că ei tot au fost oameni” a declarat Romașcanu.
Iar omologul său moldovean, Sergiu Prodan, a declarat că autoritățile de la Chișinău nu trebuie să se oprească la succesele obținute.
”Dacă nu vom putea folosi momentul istoric, vom scăpa din nou trenul. Vaptul că azi avem acest hotar peste Prut deja vorbește doar despre noi. Atunci când Marghiloman și Inculeț discutau unirea, situația geopolitică era și mai complicată. Acești oameni au înțeles că acum este momentul istoric și responsabilitatea de a realiza visul unui popor. Sfatul Țării a exprimat dorința poporului din Basarabia de a se uni cu România” a notat Prodan.
El a ținut să-i mulțumească județului Buzău pentru efortul de a aduce busturile celor doi artizani ai Unirii, ”care ne vor aminti de marea responsabilitate pe care o avem cu toții”.
Întreaga suflare românească celebrează astăzi cea de-a 105-a aniversare a unirii Basarabiei cu România. Pe 27 martie 1918, teritoriul dintre Prut și Nistru s-a reîntors în trupul Patriei Mamă, devenind astfel prima dintre provinciile istorice care au îndeplinit dezideratul secular. Au urmat Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, spre sfârșitul anului 1918 fiind astfel creată România Mare.