Reforma justiției // Parlamentul va crea o Curte Anticorupție, iar CSJ va fi transformată în Curte de Casație

Parlamentul anunță restructurări în instituțiile justițiare. Pentru această săptămână legiuitorii vor aproba un set de legi, prin care doresc să modifice CSJ-ul, care va deveni ulterior o Curte de Casație.
„Săptămâna aceasta vom adopta câteva decizii. Legea care ține de Curtea Supremă de Justiție va fi votată în lectura a doua. Este vorba despre un pachet de modificări la Curte. Aceasta va deveni o Curte de Casație după competență, adică se va pronunța doar pe dosarele care sunt de importanță majoră în societate. Componența Curții va fi modificată. Ea va fi compusă din judecători și non-judecători, care vor putea fi avocați sau reprezentanți din mediul academic. Raportul va fi de 11 judecători - la 9 non-judecători, astfel că numărul membrilor CSJ va fi redus de la 33, cum e în prezent, - la 20 de membri”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
De asemenea, speakerul a anunțat și modificări ale competențelor Procuraturii Anticorupție, fiind totodată creată și o Curte Anticorupție.
„Este una din cele 9 recomandări ale Comisiei Europene. Astfel că investigarea penală a corupției la nivel înalt va fi făcută de Procuratura Anticorupție, iar CNA va investiga corupția sistemică. De asemenea, suntem în plin proces de pregătire a cadrului legal pentru crearea Curții Anticorupție, despre care a anunțat președinta la ultima ședință a CSS”, a mai spus Igor Grosu.
Menționăm, că o asemenea Curte de Casație există în România. Aceasta se numește Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost anterior Curte Supremă de Justiție. În România, Curtea de Casație este instanța judiciară supremă, care asigură interpretarea și aplicarea unitară a legii de către celelalte instanțe judecătorești.