Ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj de felicitare cu prilejul zilei de 27 Martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România. El a vorbit despre importanța evenimentului produs acum 105 ani și despre relațiile curente dintre România și R. Moldova.

”Se împlinesc astăzi 105 ani de la momentul Unirii Basarabiei cu Regatul României, ca urmare a votării, de către Sfatul Țării de la Chișinău, la 27 martie 1918, a Declarației de Unire. Acest act a consfințit, într-o perioadă de mari transformări pe întreg continentul european, comunitatea profundă de limbă, istorie, cultură și spiritualitate împărtășită de locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului” a scris Aurescu.

El a amintit că această zi reprezintă o sărbătoare națională începând din 2017 și a notat că, în acest an, marcarea sa este cu atât mai specială cu cât are loc la doar câteva zile distanță de la promulgarea, de către președintele Maia Sandu, a Legii care confirmă că limba de stat a R. Moldova este limba română.

”Bucureștiul și Chișinăul își unesc în prezent forțele pentru un obiectiv comun esențial, cel al aderării R. Moldova la Uniunea Europeană. Este un obiectiv prioritar de politică externă al României, asumat ferm încă din anul 2010 când a fost încheiat Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a R. Moldova. Un țel care a devenit mai apropiat după ce, la 23 iunie 2022, cu sprijinul hotărât și important al României, R. Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la UE” a notat ministrul român de Externe

El a vorbit despre criza cu care se confruntă R. Moldova, care resimte în mod acut consecințele războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, precum și despre acțiunile de destabilizare menite să deraieze cursul european ales prin vot democratic de cetățeni.

”România a fost, este și va rămâne deplin angajată în sprijinul R. Moldova. Fie că vorbim de asistență financiară nerambursabilă, de sprijin pentru reforme, pentru interconectare energetică și de transport cu România și UE, de susținere fermă și prioritară pentru integrare în UE, precum și de sprijin în plan european pentru consolidarea rezilienței R. Moldova sau pentru mobilizarea unui sprijin cuprinzător la nivel internațional în sprijinul R. Moldova, inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, pe care am inițiat-o anul trecut împreună cu omologii mei din Germania și Franța. Rămânem pe deplin alături de R. Moldova în eforturile sale de a oferi tuturor cetățenilor săi stabilitate și prosperitate, într-o societate întemeiată pe principiile statului de drept și pe valorile europene, în care cetățenii R. Moldova se regăsesc în mod atât de firesc!” a conchis Aurescu.

Întreaga suflare românească celebrează astăzi cea de-a 105-a aniversare a unirii Basarabiei cu România. Pe 27 martie 1918, teritoriul dintre Prut și Nistru s-a reîntors în trupul Patriei Mamă, devenind astfel prima dintre provinciile istorice care au îndeplinit dezideratul secular. Au urmat Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, spre sfârșitul anului 1918 fiind astfel creată România Mare.

Deschide și: 105 ani de la începutul visului frumos al națiunii române. Pe 27 martie 1918 Basarabia a revenit în sânul Patriei Mamă