Preşedintele rus, Vladimir Putin, a făcut glume pe seama președintelui R. Moldova, Igor Dodon, la Sankt Petersburg. Experţii politici spun că un astfel de gest reconfirmă faptul că lui Putin nu îi plac liderii slabi, fără personalitate. În plus - mai opinează experţii - lipsa de respect față de președintele R. Moldova poate fi interpretată ca lipsa de respect la adresa cetățenilor.

O jurnalistă l-a întrebat pe premierul indian, Narendra Modi, dacă Federația Rusă s-a amestecat în alegerile prezidențiale din SUA, iar răspunsul a ținut să-l dea însuși Putin, care stătea pe scenă alături de Dodon și alți oficiali.

„Întrebaţi-l pe Dodon. El ştie mai bine", a spus Putin, iar Dodon a zâmbit.

Expertul politic Cristian Hriţuc, ex-consilier prezidenţial la Bucureşti, spune că gestul lui Putin reiterează faptul că nu îi plac liderii slabi, liderii fără personalitate, chiar dacă aceștia sunt prietenii Rusiei.

"În momentul în care te-ai făcut preș în fata lui Putin, poți să fii sigur că vei fi tratat cu dispreț de către acesta. Poți să fii prietenul Rusiei şi fără a avea o atitudine de servitor, de vasal. Asta nu a înțeles Dodon. A fost doar un pas de la atitudinea lui Putin de a-l ţine la ușă, în anticamera, 4 ore , până la a-l lua peste picior în public. Moldovenii pot observa şi ei atitudinea Rusiei şi a lui Putin, nu am văzut în ultima vreme că raporturile comerciale între cele două țări să fi luat amploare, nu am văzut ajutoare venite de la Moscova, vedem însă afirmații ale lui Putin care nu dă doi bani pe liderul care îi face plecăciuni de două ori pe zi. În politică, atunci când nu ai demnitate, nu poți să pretinzi liderilor sa te respecte și mai ales lui Putin care a fost crescut în spiritul autorității", a comentat Cristian Hriţuc pentru Deschide.MD.

Întrebat cum ar fi trebui Dodon să "gestioneze" momentul, expertul a răspuns: "Dodon a încercat să minimalizeze gestul lui Putin. Probabil, în sinea lui, Dodon suferă după un astfel de gest. A ales la începutul relației lui cu Putin sa aibă aceasta atitudine, acum nu mai poate schimba mare lucru. Din păcate, atitudinea lui aduce prejudicii Moldovei. Lipsa de respect față de președintele țării poate fi interpretă ca lipsa de respect la adresa cetățenilor. Dodon a ales sa ignore vestul și s-a predat cu totul lui Putin. Mentalitatea lui Dodon este una de vasal, așa că nu cred că putea concepe sa ii dea o replică lui Putin".

Pe aceeaşi lungime de undă cu Hriţuc a fost şi analistul politic Petru Bogatu:

„Am trăit s-o vedem și pe asta. Dodon a ajuns paiața sau, dacă vreți ceva mai delicat, „bufonul țarului" rus. Scos din țâțâni de întrebarea unei jurnaliste care insista să afle dacă Rusia se amestecă în afacerile interne ale altor state, Putin a răspuns, umflându-se de râs: „Întrebați-l pe Dodon, el știe mai bine!". Liderul de la Kremlin l-a imitat pe Ivan cel Groaznic care, plictisit, răspundea adesea în doi peri: „întrebați măscăriciul meu, el știe mai bine!". Apropo, acest sinistru cneaz moscovit a înscenat o mascaradă politică, desemnându-i pe unul dintre umilii săi supuși „țar" pentru câteva luni ca să vadă dacă boierii îi sunt credincioși. Când misiunea falsului kneaz, Simion Bekbulatovici, s-a încheat, acesta a revenit la obligațile sale obișnuite de cabotin privilegiat al țarului, „țarski durak" în limba rusă", a amintit cu această ocazie analistul politic Petru Bogatu.

Sursa citată este de părere că „omul de mascaradă" Igor Dodon și-a găsit, în sfârșit, locul în istorie pe care nu poate să i-l ia nimeni: „Mandatul său de președinte al republicii se va încheia mai devreme sau mai târziu, însă pecetea-i comică de clovn al țarului Putin nu se va sfârși niciodată".

Publicăm mai jos momentul video despre care am scris până aici:

Vom aminti că Igor Dodon a avut la Sankt Petersburg şi o întrevedere bilaterală cu Vladimir Putin - aceasta fiind a patra la număr de când a fost învestit în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.