Republica Moldova doreşte ca Ucraina să îşi redobândească toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Apărării de la Chişinău, Anatoli Nosatîi. Acesta crede că "situaţia pe front se va schimba în favoarea armatei ucrainene", ceea ce ar putea genera mai multă stabilitate în regiune.

Într-adevăr, situaţia rămâne tensionată în legătură cu războiul din ţara vecină şi consecinţele acestuia şi, respectiv, toate pericolele vin de acolo, inclusiv încercările de destabilizare a situaţiei, care s-au amplificat în ultima perioadă de timp şi sunt orchestrate şi conduse de către Federaţia Rusă. Actualmente, aşa scenariu de atac iminent asupra R. Moldova nu există. Aceasta se datorează curajului şi dedicării poporului ucrainean care luptă actualmente pentru securitate, independenţă, suveranitate şi, totodată, pentru principiile democratice pe continentul european. Sunt încrezător că în următorul timp situaţia pe front se va schimba dramatic în favoarea armatei ucrainene, ceea ce ne va permite să fim într-un mediu de securitate mai stabil. E clar că îmi doresc să se restabilească dreptatea. Îmi doresc ca Ucraina să îşi redobândească teritoriile sale, acceptate în conformitate cu principiile internaţionale, inclusiv cu teritoriul Crimeii” a declarat Nosatîi.

Pe de altă parte, ministrul Apărării susţine că bugetul pe care Republica Moldova îl alocă armatei a crescut semnificativ, în vederea achiziţiei de echipamente militare şi armament. El aminteşte că Moldova foloseşte "toate instrumentele diplomatice pentru fortificarea capacităţii de apărare", referindu-se la obţinerea de sprijin financiar pentru achiziţia de sisteme anti-rachete.

Anatoli Nosatîi vorbeşte, în interviu, şi despre relaţia în domeniul militar cu România, dar şi despre prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei.

Nu putem spune că este principala problemă pentru Republica Moldova (n.r. Transnistria), dar este una dintre ele şi evident că prezenţa pe acest teritoriu a trupelor Federaţiei Ruse, care sunt staţionate ilegal, prezenţa unui contingent paramilitar, a aşa-numitor structuri de forţe armate, de miliţie a Transnistriei, este un factor de stabilizare. Guvernul Republicii Moldova are toate instrumentele pentru a asigura securitatea şi ordinea pe teritoriul Republicii Moldova” a notat Nosatîi.

Nosatîi, a declarat că, din momentul preluării mandatului, a depus eforturi constante pentru modernizarea Armatei Naționale. El a subliniat că aceste eforturi se efectuează cu forțele proprii ale armatei, utilizând resursele disponibile.

În ciuda situației dificile în care se află R. Moldova, ministrul a menționat că Guvernul a identificat surse pentru majorarea bugetului alocat achizițiilor militare, cu accent pe echipamente și armament necesare pentru asigurarea misiunii de bază de apărare a statului.

Folosim toate instrumentele diplomatice pentru fortificarea capacităţii de apărare, inclusiv cooperarea cu Uniunea Europeană, care s-a arătat deschisă şi este pe ultima sută de metri acceptarea unei tranşe de asistenţă în valoare de 40 de milioane de euro, şi aproximativ jumătate din ele vor fi pentru echipamentele ce vor asigura capacitatea apărării anti-aeriene. Bugetul a crescut semnificativ. Aceste bugete au permis să majorăm cu aproximativ 70% capacitatea de procurare de echipamente militare” a mai notat ministrul Apărării.

Nosatîi a vorbit și despre ajutorul României în fortificarea domeniului Apărării.

Poporul român şi armata română au fost permanent alături de Republica Moldova, iar militarii noştri au activat şi se instruiesc permanent în diferite exerciţii şi activităţi. Militarii noştri fac pregătire, inclusiv în instituţii de învăţământ, la fel şi în diferite activităţi internaţionale. Ce ţine de un sprijin în cazul unei eventuale schimbări în situaţie, nu este cazul să discutăm acum, pentru că aşa caz nu este prevăzut în timpul apropiat şi sperăm că nu va fi cazul”.

El a notat că R. Moldova are o relație foarte bună cu NATO, însă aderarea la alianța militară poate fi înfăptuită doar prin renunțarea la neutralitate, iar pentru asta trebuie să existe voința oamenilor.