Legile cu privire la activitatea Serviciului de Informație și Securitate va fi votat în prima lectură la sesiunea de săptămâna viitoare. Declarația a fost făcută de deputatul PAS, membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Andrian Cheptonar. Potrivit lui, pachetul de legi privind activitatea SIS sunt îndreptate contra celor care periclitează securitatea statului R. Moldova.

Aceasta este o lege care vine să restrângă în drepturi anumiți subiecți care periclitează securitatea de stat. De foarte multe ori oamenii care au interese potrivnice securității statului au acces și la opinia publică, își pot exprima opinii, au interese să promoveze o anumită retorică. Deci, afirmând că se vor încetățeni abuzurile, eu cred că opinia publică este deturnată. Această lege vine să protejeze securitatea statului și va avea aplicabilitate doar în domeniul de protejare a securității naționale. Deci, doar oamenii care periclitează securitatea statului au motive să se teamă de aplicarea acestei legi, omul simplu nu are absolut nicio teamă” a declarat Cheptonar în cadrul unei emisiuni televizate.

Deputatul PAS și-a exprimat convingerea că în Parlament ar fi spioni ruși.

Acum ei trebuie să fie gălăgioși, să spună ”săriți”, chipurile lui moș Ion i se restrâng drepturile. Moș Ion nu are nicio treabă cu asta, iar cei care astăzi sunt politicieni și promovează retorica unui stat care a declanșat un război sângeros în vecinătatea noastră acei oameni au motive să aibă emoții” a adăugat Cheptonar.

Potrivit lui și fostul președinte Igor Dodon se regăsește în lista trădătorilor de patrie.

Are cineva dubii de asta? Eu personal nu am. Din acest motiv, noi lucrăm destul de intens ca să facem curățenie în sistemul de justiție. La întâlniri cu cetățenii, noi avem foarte multe reproșuri referitoare la modul cum acționează justiția, deși sunt destul de mulți judecători onești în sistem. Dar ei astăzi nu reprezintă o masă critică, nu sunt suficienți. Văzând câți oameni au trecut „pre-vettingul”, deci, practic 80% au picat acest test, concluzia mea este că sistemul este infect în proporție de de 80%. Cine s-a dus să treacă „pre-vettingul”? Sunt cei care au considerat că ei vor fi verificați și vor trece acest test”, a conchis deputatul.

Cheptonar a declarat că justiția din R. Moldova nu este corectă și că există mai multe cazuri de trădare de patrie care nu sunt pedepsite corespunzător. El a făcut aceste afirmații în contextul unui caz recent în care fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost eliberat din închisoare, deși fusese condamnat pentru trădare de patrie.

Potrivit lui, dacă ar fi existat o justiție corectă, atunci mai multe cazuri de trădare de patrie ar fi fost condamnate, inclusiv cazul lui Bolboceanu.

De asemenea, deputatul a subliniat că nu crede că Bolboceanu este nevinovat și că, în opinia sa, acesta a comis un act de trădare de patrie prin colaborarea cu un ofițer de informații al Ambasadei Federației Ruse.