Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, continuă să critice guvernarea de la Chișinău. Într-un interviu pentru RIA Novosti, aceasta a declarat că oficialii de la moldoveni nu par pregătiți pentru un dialog cu Rusia și aleg să întrețină o isterie antirusească. Ea a subliniat că îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și R. Moldova depinde în totalitate de oficialii de la Chișinău.

Din păcate, nu se vede o disponibilitate reciprocă adecvată din partea oficialilor de la Chișinău. Din contra, au făcut o alegere contraproductivă în favoarea alimentării isteriei antirusești. Pe 17 martie, președintele Maia Sandu, adresându-se Parlamentului, a făcut afirmații nefondate despre ”agenții Kremlinului” și despre dorința Rusiei de a ”aduce războiul în Moldova”. Prin urmare, îmbunătățirea relațiilor ruso-moldovenești depinde în totalitate de oficialii de la Chișinău. Așteptăm ca ei să găsească puterea de a privi obiectiv situația și să ia măsuri pentru normalizarea relațiilor cu țara noastră” a declarat Zaharova.

Totodată, ea a vorbit și despre informațiile apărute în presa internațională cu privire la un plan al Rusiei de a aduce R. Moldova în sfera sa de influență. Potrivit ei lansarea acestui tip de zvonuri are ca scop exacerbarea artificială a situației și distrugerea relațiilor dintre cele două state.

Anterior, RISE Moldova publica o investigație potrivit căreia Rusia a întocmit încă în 2021 un plan de a atrage R. Moldova în sfera sa de influență până în 2030. 

Deschide și: Investigație RISE: Strategia Rusiei de atragere a R. Moldova în sfera sa de influență. Planul întocmit de Moscova

În ultima vreme au circulat multe insinuații în jurul R. Moldova - atât în spațiul public moldovenesc, cât și european. Recent, s-a lansat o temă speculativă despre un presupus plan al Rusiei de a ”destabiliza” situația din R. Moldova. Această dezinformare a fost deja dezavuată de noi. Este clar că lansarea acestui tip de zvonuri are drept scop accentuarea artificială a situației și distrugerea relațiilor dintre țările și popoarele noastre” a declarat Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova a subliniat că ”în apropierea dintre Rusia și R. Moldova nu există nimic rău în sine”.

Rusia și Republica Moldova au o istorie și o cultură comune, o interdependență economică, o comunitate spirituală și civilizațională și contacte umane strânse. Noi întotdeauna am fost și rămânem interesați de un dialog constructiv, pragmatic și respectuos cu Chișinăul”, a subliniat ea, menționând că ”toate instrumentele necesare pentru acest lucru sunt disponibile”.

Anterior, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova pledează pentru relații bune și respectuoase cu R. Moldova și nu știe nimic despre existența unui așa zis ”plan de apropiere” a celor două state.

Deschide și: Rusia se face că nu știe de propriul plan de a atrage R. Moldova în zona sa de influență. Peskov: Chișinăul e infectat de o bacilă rusofobă