Consilierii municipali din PSRM, Platforma DA, Partidul ”ȘOR” și PUN, care au votat pentru formarea a șase Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), au fost amendați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Anunțul a fost făcută de PAS, după ce, la sfârșitul anului 2022, fracțiunea sa din CMC a depus un denunț la CNA pentru a fi investigată legalitatea acestor PUZ-uri.

Acele PUZ-uri au fost votate contrar legii, adică fără să fie avizate de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Deși nu au avut avizele necesare, consilierii municipali oricum le-au votat și au încălcat conștient legislația. Înțelegem că este un mic succes, pentru că e nevoie de examinat mai multe astfel de probleme care au un impact major asupra dezvoltării orașului și trebuie inițiate proceduri penale. La momentul actual, legea din păcate încă nu permite, dar așteptăm cu nerăbdare să fie modificat Codul Penal, astfel încât să fie posibilă inițierea procedurilor penale pe acest caz. Ce înseamnă acea votare a PUZ-urilor? Acum noi nu vom observa mari probleme, dar peste 10 ani ne vom confrunta cu mari probleme precum lipsa de grădinițe, școli, infrastructură” a declarat vicepreședintele fracțiunii PAS în CMC, Zinaida Popa. 

Partidul a declarat că fracțiunea sa din CMC nu se va opri aici și că a sesizat și Cancelaria de Stat, care a mers cu aceste dosare în instanța de judecată.

Formațiunea speră să aibă o finalitate și să fie anulate aceste decizii cu privire la aprobarea celor șase Planuri Urbanistice Zonale. PAS dă asigurări că va depune toate eforturile ca totul ce se face în municipiul Chișinău să fie conform legislației în vigoare și să nu fie încălcată legea.