Republica Moldova se confruntă cu încercări tot mai vădite ale Federației Ruse de preluare a puterii la Chișinău, prin acțiunile de destabilizare pe care le organizează. Principalii actori în implementarea planului Kremlinului ar fi cei din partidul oligarhului fugar, Ilan Șor. În spatele provocărilor organizate de Rusia ar fi intenția acesteia de a „încerca să facă din Republica Moldova un al doilea Belarus”. Declarația a fost făcută de către deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul unui interviu pentru Digi24.ro.

Întrebat dacă planul Federației Ruse de a organiza o lovitură de stat la Chișinău a eșuat sau este încă în plină desfășurare, parlamentarul a spus că toate tentativele au eșuat pâna acum.

Planurile Federației Ruse de a menține Republica Moldova în zona sa de influența au eșuat până acum, dar asta nu înseamnă că ei nu vor încerca în contiunare. Dincolo de interesul lor de a menține Republica Moldova sub controlul lor, ei doresc să transforme Republica Moldova într-un punct de presiune asupra Ucrainei, așa cum este Belarusul. Încearcă să facă din Republica Moldova un al doilea Belarus. Asta pur și simplu nu le reușește acum, dar trebuie să fim extrem de vigilenți în contiuneare, pentru că ei încearcă să facă asfel de lucruri. Cu cât ne mai mult de îndepărtăm de Federația Rusă, cu atât intensitatea instrumentelor lor scade. Acum, spre exemplu, suntem pentru prima data în ultimii 30 de ani, într-o situație în care nu mai suntem dependenți de gazele din Federația Rusă. Timpul, de fapt, acum curge în favoarea noastră și în defavoarea Federației Ruse”, a declarat el.

Potrivit lui Radu Marian, dacă ar fi fost o altă guvernare la Chișinău, în scenariul negru în care Dodon ar fi câștigat, atunci Republica Moldova ar fi fost folosită ca punct de presiune asupra Ucrainei.

Ei ar fi putut să folosească Republica Moldova ca platformă pentru a lansa avioane de luptă. Noi am evitat acest scenariu”, a adăugat el.