Uniunea Europeană pregătește în prezent o misiune civilă pentru R. Moldova cu scopul de a o sprijini să facă față amenințărilor de natură hibridă, a afirmat marți Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, citat de CaleaEuropeană.

Într-un discurs principal susținut în cadrul Forumului Schuman pentru apărare și securitate, Borrell a vorbit despre importanța parteneriatelor în deviza strategică pentru securitate și apărare a Uniunii Europene, dând exemplul operațiilor și misiunilor militare, dar și misiunilor civile ale UE.

„Considerăm că agenda noastră de securitate și apărare, pe de o parte, și cooperarea cu partenerii, pe de altă parte, se consolidează reciproc”, a declarat Borrell.

„Cum traducem acest principiu în practică? Ce poate oferi Uniunea Europeană? Ce și cum?”, s-a întrebat el, retoric.

Șeful diplomației europene a spus că povestea securității și apărării Uniunii Europene a început acum 20 de ani, când UE a desfășurat primele operațiuni militare în Balcanii de Vest și apoi în Africa.

„Au două decenii de angajament, desfășurând peste 40 de misiuni pe toate continentele, până la cele mai recente misiuni pentru Ucraina, cu siguranță, dar și pentru Armenia și Niger”, a exemplificat el.

„Dorim, de asemenea, să aplicăm mai sistematic modelul “instruiește și echipează” – nu doar “instruiește” – la misiunile noastre civile. Această abordare a dat deja rezultate bune în Niger și Somalia. În prezent, pregătim o nouă misiune în Republica Moldova pentru a consolida capacitatea țării de a contracara amenințările hibride”, a adăugat Borrell.

Amintim că, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, anunță că UE pregătește o misiune civilă sub egida politicii de securitate și apărare comună axată pe sectorul de securitate din R. Moldova.

Deschide și: Bogdan Aurescu: UE pregătește o misiune civilă privind securitatea R. Moldova

Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.

Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata R. Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău. Potrivit EU Observer, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta R. Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.

Deschide și: EUobserver: UE cumpără un radar pentru R. Moldova, după ce rachete rusești au survolat de mai multe ori spațiul aerian al statului