Președintele interimar al Senatului României, Alina Ștefania Gorghiu, susține că Republica Moldova se confruntă cu presiuni intense de destabilizare şi răsturnare a ordinii constituţionale din partea Rusiei. Declarația a fost făcută în cadrul întrevederii oficialului român cu preşedintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltens, aflat într-o vizită oficială la București.

Totodată, în cadrul discuției, Alina Gorghiu a exprimat apreciere faţă de sprijinul acordat de Letonia Republicii Moldova prin proiecte de dezvoltare în sectoare precum statul de drept, consolidarea sistemului fiscal, gestionarea frontierelor, sănătatea şi mass-media independentă.

Gorghiu și Smiltens au abordat și alte subiecte, precum importanţa continuării eforturilor pentru a consolida postura NATO de descurajare şi apărare de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Președintele Senatului român a salutat premisele favorabile pentru consolidarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, menţionând, în acest context, perspectiva deschiderii Ambasadei României la Riga şi a Ambasadei Republicii Letonia la Bucureşti. Gorghiu a amintit buna coordonare româno-letonă în cadrul UE şi NATO, precum şi în formate regionale, în baza similitudinilor de poziţii şi interese.