Ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, va vizita astăzi R. Moldova, anunțând noi finanțări pentru a spori reziliența regională împotriva interferențelor rusești maligne. Astfel, potrivit unui comunicat, Chișinăul va primi din partea Londrei 10 milioane de lire sterline.

Marea Britanie își intensifică sprijinul financiar acordat R. Moldova și Georgiei, care continuă să sufere impactul destabilizator al invaziei ilegale a lui Putin în Ucraina.

În timpul vizitei sale în cele două state (16-17 martie), James Cleverly va anunța o sumă suplimentară de 10 milioane de lire sterline pentru a susține reformele economice și de guvernare, inclusiv în sectorul energetic, în R. Moldova și noi finanțări pentru consolidarea securității alegerilor din anul viitor din Georgia.

Noua promisiune de ajutor financiar pentru R. Moldova vine în plus față de cei 12 milioane de lire sterline deja acordate pentru lupta împotriva corupției și promovarea transparenței.

De asemenea, se lucrează la consolidarea apărării R. Moldova împotriva atacurilor cibernetice, combaterea dezinformării pro-ruse, reformarea forțelor armate, construirea unei economii mai puternice și combaterea corupției. Aceste eforturi sunt însoțite de o susținere suplimentară de 10 milioane de lire sterline pentru agențiile ONU care furnizează servicii esențiale și ajutor financiar pentru refugiații ucraineni și cetățenii moldoveni care îi găzduiesc.

Cleverly va reitera faptul că Marea Britanie se solidarizează cu cetățenii R. Moldova și Georgiei în apărarea alegerii lor democratice de a urma o cale a libertății, independenței și suveranității.

Înaintea vizitei, James Cleverly a declarat:

Puține societăți înțeleg tacticiile subversive ale activităților maligne rusești mai bine decât Moldova și Georgia. Marea Britanie nu va sta cu mâinile în sân în timp ce Moscova subminează descarcat democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a acestor țări. Trebuie să sprijinim reziliența lor la amenințările hibride ale Rusiei, să protejăm alegerile democratice ale poporului lor și să-i ferim de amenințarea de la ușa lor”.

Ambele state sunt vulnerabile, deoarece suferă de efectele tacticilor hibride, agresiunii și încercărilor Kremlinului de a-și extinde controlul asupra regiunii, scrie în comunicatul Guvernului de la Londra. Cleverly va demonstra angajamentul neclintit al Marii Britanii de a proteja integritatea lor teritorială și suveranitatea.