Bașkanul găgăuziei, Irina Vlah a emis o declarație prin care își exprimă regretul în legătură cu expulzarea diplomaților ruși din Republica Moldova. Vlah susține că găgăuzii, la fel ca și majoritatea moldovenilor, își doresc consolidarea relațiilor cu poporul rus, iar Chișinăul nu face decât să deterioreze relațiile dintre cele două state.

„Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, regretă profund decizia autorităților moldovenești de a expulza un grup de diplomați ruși din Republica Moldova. Evident, acest pas va duce la o deterioare a relațiilor moldo-ruse și va elimina toate schimbările pozitive apărute în cadrul cooperării politice și social-economice dintre cele două părți.

În acest sens, autoritățile noastre își exprimă speranța că răspunsul Kremlinului nu va afecta cetățenii Republicii Moldova, care se află pe teritoriul Federației Ruse.

Locuitorii din UTA Găgăuzia, la fel ca majoritatea cetățenilor R.Moldova, văd Federația Rusă ca pe un partener strategic și doresc consolidarea relațiilor cu poporul rus.

Liderul autonomiei va susține în permanență această poziție în fața Guvernului și a Consiliului de Securitate pe lângă Președintele Republicii Moldova”, transmite Gagauzinfo.

Amintim că anterior Irina Vlah a declarat că „o politică orientată spre stabilirea unor legături mai strânse între Republica Moldova și Rusia ar fi „colacul de salvare”, pe plan economic, pentru Republica Moldova”. Declarația a fost făcută de către bașcanul Găgăuziei în cadrul unei conferințe dedicate celei de-a 25-a aniversarea a stabilirii relațiilor diplomatice dintre Federația Rusă și Republica Moldova, eveniment la care a participat Igor Dodon, Dumitru Diacov, Petru Lucinschi și ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin.