Prim-ministrul Dorin Recean vine cu o reacție la declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a anunțat că autoritățile din Federația Rusă intenționează să preia controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, pentru a transporta militari și echipamente în stânga Nistrului. Șeful Executivului de la Chișinău susține că instituțiile statului sunt pregătite pentru orice astfel de scenarii.

Există mai multe scenarii de destabilizare, care comportă mai multe elemente. Dar instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări. Noi am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă și instituțiile au făcut față. Avem o experiență solidă, ne-am consolidat capacitățile și suntem pregătiți pentru diferite scenarii, care să vizeze securitatea Republicii Moldova. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea și stabilitatea inclusiv în stânga Nistrului.  R. Moldova optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și noi trebuie să aliniem obiectivele în ceea ce privește securitatea, pacea și stabilitatea din regiune”, a declarat Dorin Recean în fața jurnaliștilor.

De asemenea, demnitarul susține repetat faptul că demilitarizarea regiunii transnistrene înseamnă retragerea trupelor de soldați și a armamentului, pe care Kremlinul a promis să-l scoată de la Cobasna.  

Asta înseamnă că Rusia trebuie să-și evacueze armele, munițiile și soldații, care se află ilegal pe teritoriul R. Moldova. Trebuie să ne asigurăm că Rusia isi îndeplineste aceste promisiuni. Asta și înseamnă demilitarizarea: evacuara acestor arme, muniții și soldați”, a mai adăugat Recean.

Amintim, că astăzi Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că planul Rusiei este de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei, iar pentru aceasta Moscova și-ar dori să țină sub control Aeroportul din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria. 

Deschide și   Zelenski: Maia Sandu nu mi-a cerut niciodată ajutorul, dar Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova