Unul din presupușii figuranți din lista celor cinci diplomați ruși care urmează să părăsească teritoriul Republicii Moldova, Aleksandr Grudin, refuză să comenteze subiectul. Contactat telefonic de reporterul Deschide.MD, consilierul Atașatului Militar al Federației Ruse la Chișinău ne-a întrebat de unde avem numărul său și ne-a închis refuzând să facă vreo declarație.

Deschide.MD: Domnul Grudin, cum comentați decizia autorităților de la Chișinău cu privire la expulzarea a 5 diplomați ruși din Republica Moldova? Ne puteți confirma faptul că ați face parte din această listă?
Grudin: De unde aveți acest număr?
Deschide.MD: De la sursele noastre.
Grudin: Nu voi comenta nimic. La revedere!

Amintim că cinci diplomați ruși au fost declarați, ieri, persona non grata. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de Artur Sârbu, consilierul ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur.

----Potrivit surselor Deschide.MD, unul dintre cei cinci diplomați care urmează să părăsească teritoriul Republicii Moldova este Aleksandr Grudin, consilierul Atașatului Militar al Federației Ruse la Chișinău, Igor Dovbnea. Grudin este agentul sub acoperire cu care colabora fostul deputat Iurie Bolboceanu, reținut de SIS și PCCOCS pentru trădare de patrie.

Ulterior, membrul Comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federației, Igor Morozov, a declarat că Moscova va răspunde Chișinăului, în chestiunea expulzării diplomaților ruși, prin expulzarea diplomaților moldoveni: „În această situație noi nu putem răspunde altfel. Vor fi luate măsuri simetrice, va urma expulzarea diplomaților moldoveni” a declarat Morozov pentru Ria Novosti.

Potrivit kommersant.ru, un alt oficial rus care urmează să părăsească teritoriul Republicii Moldova ar fi chiar atașatul militar, Igor Dovbnea.

Dovbnea a fost implicat în câteva dispute cu autoritățile de la Chișinău. Acesta a participat alături de administrația separatistă din Transnistria la depunerea de flori la „Memorialul gloriei militare” de la Dubăsari.

Menționăm că atașatul militar are statut de diplomat în cadrul ambasadei Federației Ruse. Din aceste considerente, participarea lui la anumite manifestări organizate de separatiști dovedeşte, implicit, că Rusia susține deschis regimul neconstituțional din stânga Nistrului. 

Atașatul militar și-a demonstrat în nenumărate rânduri susținerea regimului neconstituțional din stânga Nistrului. În special, Dovbnea este implicat direct în exercițiile comune ale GOTR și ale așa-numitor forțe armate ale Transnistriei care au avut loc în toamna anului 2016.--------

Atașatul militar al Federației Ruse, colonelul Igor Dovbnea, a fost convocat la Ministerul Apărării, în luna noiembrie 2016 unde i s-a solicitat să se abțină de la participarea la orice fel de activități realizate de Tiraspol și GOTR. În cazul în care atașatul va participa în continuare la exercițiile GOTR, Ministerul Apărării va cere retragerea mandatului de activitate al acestuia.